Troskot dvornik ili ptičja trava


Danas je troskot dvornik još samo dodatak različitim čajnim mješavinama. U Kini je još prije 3700 godina bio vrlo cijenjena ljekovita biljka za čišćenje urina i protiv bolesti trbušnih organa. I u europskim naseobinama iz paleolitika pronađene su biljke i sjeme, što govori da se vjerojatno koristio za liječenje. U srednjovjekovnim knjigama o bilju opisan je kao »najkorisniji među svim biljkama«. Preporučivao se kao svemoguće ljekovito sredstvo kod tuberkuloze i drugih plućnih bolesti. Kako takva očekivanja nikako nije mogao ispuniti, počeo se smatrati neučinkovitim.


POLYGONI HERBA: Beremo cvatuće nadzemne dijelove biljke. Osušena je zelen bez mirisa, ima trpak okus i u ustima je sluzava. Pri branju valja paziti da biljke nisu odviše onečišćene otrovima iz okoline.

Stanište i rasprostranjenost: Biljka koja često raste kao korov po vrtovima i poljima, pa i uz puteve, u šljunku i čak u pukotinama na asfaltu, različita je izgleda. Koji put je prilegla, jako razrasla, s manjim listovima, a u kvalitetnijem je tlu uspravna, tek malo razrasla, s mnogo većim listovima. Cvjetovi su posve neugledni i opažamo ih tek pri detaljnom pregledu.

Djelovanje biljke i upotreba u medicini: Djeluje kao adstringens kod upala u ustima i probavnim organima, pri ranama na dvanaesniku i želucu, kod proljeva, upala želuca i crijeva, a i kod crijevnih katara. Djelomično djeluje i diuretički i potiče metabolizam. Ublažava kašalj i druge plućne tegobe. U narodnoj medicini vrlo je cesta uporaba kod menstrualnih tegoba. Često je koristimo u čajnim mješavinama.

Neželjena djelovanja biljke nisu zabilježena.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi