Petoprsta ili srčenjak


Od velikog broja petoprsta, danas se za liječenje koriste samo dvije vrste. U knjigama o ljekovitom bilju iz 16. stoljeća, srčenjaku se pripisivala svemoguća ljekovitost, čak i kod kuge. Zbog uvoza stranih droga, njegova se uporaba ponajviše očuvala u narodnoj medicini. U posljednje vrijeme stručnjaci mu ponovno posvećuju veću pozornost.


TORMENTILLAE RHIZOMA: Podanak ubiremo ujesen. Kod mladih je biljaka gomoljast, a u starijih valjkast i katkad dulji od 10 cm. Srčenjak od drugih petoprsta najlakše razlikujemo po tome što u vjenčiću najčešće ima samo 4 latice, dok ih ostale vrste imaju pet. Podanak operemo, po potrebi razrežemo i dobro osušimo. Zbog gubitka ljekovitih svojstava, svake godine spravljamo novu zalihu. Droga nema miris, dok je okus trpak.

Stanište biljke i rasprostranjenost: Vrlo rasprostranjeno raste na livadama i pašnjacima, uz rubove šuma i na šljunkovitim tlima, od nizine do pred planinskog pojasa.

Srodne vrste: Za liječenje koristimo vrstu Potentilla anserina L. koja nerijetko raste uz puteve, na vlažnim livadama i uz obale vodotoka. U vrijeme cvatnje, od svibnja do kolovoza, ubiremo cijelu zelen (ANSERINAE HERBA) ili pak ujesen korijen. Sadrži trjeslovine koje potječu od elagne kiseline (10%), flavonoide, ponešto gorkih tvari i različite sterole. Djeluje kao blagi spazmolitik, opušta grčeve. Gdjegdje se koristi kod hripavca, astme i protiv grčevitih menstruacijskih bolova. Zbog trjeslovina, čaj koristimo i kod proljeva te crijevnih tegoba s kolikama. Osobito je prikladan za liječenje djece, jer djeluje blago. Djelotvorna je i mješavina od jednakih dijelova biljaka Potentilla erecta i Potentilla anserina i kamilice. Spravljamo je kao uvarak kod crijevnih katara s grčevima. Nekoć se koristila i zlatna petoprsta (Potentilla aurea L.) kojoj se pripisivala djelotvornost kod šećerne bolesti. I druge vrste petoprsta vjerojatno djeluju ljekovito, ali još nisu istražene.

Djelovanje biljke i upotreba: Petoprsta je najpoznatija kao adstringens kod svih oblika proljeva. Izvana je koristimo za ispiranje kod upala u usnoj šupljini i ždrijelu, osobito kod angine. U obliku kupelji i obloga prikladna je kod ozeblina, lakših opeklina, rana koje sporo zacjeljuju, hemoroida te svrbeži vanjskih spolnih organa i anusa. Iznutra se koristi za liječenje probavnih smetnji povezanih s proljevima, nepravilnim vrenjima, vjetrovima i grčevima. Njome liječimo sve oblike ljetnih proljeva, također i u djece. Prema novijim istraživanjima, djeluje antialergijski i općenito stimulira imunološki sustav. Njezini polisaharidi potiču nastajanje interferona. Interferoni su prirodni glikoproteini koji u organizmu nastaju nakon virusnih infekcija i sprječavaju razvoj virusa i nastajanje tumora.

Neželjena djelovanja biljke: Kod osjetljivih osoba, droge s trjeslovinama mogu uzrokovati povraćanje i bolove u želucu. Bolesnici tu drogu dobro podnose pa je možemo davao djeci, u iznimnim slučajevima čak i dojenčadi, svakako u bitno manjim količinama.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi