Ljekovita svojstva biljke Podbjel

Podbjel, lepuh ili konjsko kopito, ljekovita biljka latinskog imena Tussilago farfara, poznata i kao Folia ili Flores Farfarae, a raste u velikom mnoštvu na ilovastom tlu uz potoke, ciglane, jarke ili na prokopanom tlu kanala.


Cvate u ožujku i travnju zlatnožutim cvjetovima na bezlisnoj stabljici. Ima ugodan aromatični miris slatkastog okusa. Za vrijeme cvata beru se glave bez peteljke, i to samo razvijeni cvjetići. Stariji, koji su promijenili boju, odnosno u sredini potamnjeli, ne vrijede. Cvjetovi se suše u hladu na toplom tavanu ili pri štednjaku na umjetnoj toplini od 30° C.

Listovi se mnogo kasnije razvijaju, sabiru se od svibnja do srpnja. Beru se bez peteljke i suše na suncu. Dobro osušeni listovi moraju zadržati prirodnu zelenu boju. Spremiti na suho mjesto u polivinilske vrećice.

Cvijet i list liječe plućne bolesti, izazivaju znojenje i čiste krv. Liječe astmu i kašalj.

Jedna žlica čaja prelije se sa 200 — 300 g ključale vode i ostavi poklopljeno da stoji 10—15 minuta. Nakon toga se ocijedi, medom zasladi, doda malo soka od limuna i pije tri puta dnevno po šalicu. Ovako pripremljen čaj čisti pluća, liječi gripu. Neki francuski liječnici smatraju ga specifičnim lijekom protiv škrofuloze. Naročito je dobar ako mu se doda malo orahovog lišća. Ova mješavina može se i u bijelom vinu kuhati u spomenutoj dozi i piti više puta dnevno po čašicu. Kod otečene maternice čajem se natopi sterilizirana vata i položi na bolno mjesto.

Podbjel sadrži: sluz, gorki glikozid, insulin, galne kiseline, tanina, holina, jabučne i vinske kiseline i fitosterina.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi