Repuh

Rijetki su pravi prirodnjaci koji nisu rabili listove repuha za zaštitu glave i tijela kod iznenadnih naleta ljetnih kiša ili kao suncobran. Liječenje tinkturom načinjenom od korijena repuha koju sami pripremamo, smatram vrlo učinkovitim lijekom kod brojnih novotvorina. Na taj jaki lijek netko reagira burno a netko ne.


Zbog takvog jakog djelovanja dr. Alfred Vogel je razradio terapiju tinkturom od korijena repuha. Priprema tinkture opisana je u receptima, a ovdje u tekstu opisujemo tijek terapije tinkturom.

Uporaba. Prvih tjedan dana uzima se po jedna kapljica tinkture na 2 dl vode koja se pije u gutljajima tokom dana, drugi tjedan kapljicu tinkture stavimo u 1 dl vode i pijemo tokom dana u gutljajima, a treći tjedan stavimo kapljicu na pola dl vode i pijemo u gutljajima tokom dana. Četvrti tjedan smanjimo dozu za 50%, dok ne steknemo naviku uzimanja te uočimo pozitivnu reakciju organizma. Tinkturu repuha u terapiji uzimamo zajedno s tinkturom imele, i to kod svih patoloških promjena stanica, jer smiruje bolove kad već ni morfij ne djeluje. Tinkturu rabimo i kod liječenja upale pluća, porebrice, kašlja, astme, itd. Razni preparati koji se pripremaju od lista i korijena repuha danas se rabe za liječenje boli, grčeva, glavobolje, migrene, reumatskih bolova, gihta, grčeva kod mjesečnica, povraćanja žuči, bolova živca, za odvikavanje od jakih narkotika i analgetika.

Pučka medicina listove repuha rabi za liječenje plućnih bolesti, bolova i drugih tegoba želuca i crijeva, tegoba jetre i žuči, grčeva.

Svježi list repuha rabimo kod liječenja raznih površinskih rana, čireva, bolova u zglobovima, kod upale zglobova, reumatskih bolova, poliartritisa, tako da zgnječimo list, stavimo ga direktno na ranu i previjemo. Možemo iscijediti svježi sok iz lista koji također rabimo za liječenje raznih rana kao i svježi sok iscijeđen iz korijena repuha kojeg rabimo kod jakog i naglog ispadanja kose ili gubitka kose.

Listovi repuha, ukratko možemo reći, djeluju kod svih gastrointestinalnih tegoba, te tegoba urogenitalnog sustava, respiratornog sustava, kao i kod migrena.

Osušeni korijen repuha je dobar lijek za izazivanje obilatog znojenja i mokrenja, za odstranjivanje sluzi i katara iz svih organa, za pražnjenje crijeva, kod zaraznih bolesti kao što je kuga, kao sredstvo protiv nametnika i parazita u crijevima, za liječenje reume, gihta, reumatoidnog artritisa, poliartritisa, reumatskih bolova.

Zapadna pučka medicina rabi repuh za liječenje artritisa, astme, alergije - rinitisa, akni, bolova, bronhitisa, epilepsije, groznice, grčeva, gihta, iritacija, išijasa, kašlja, komplikacija želuca, kuge, krvarenja, napetog nervnog sustava, prehlade, raznih rana, srčanih bolesti, vena, žučnih bolova i bolesti žuči, želučanih bolova, crijevnih i drugih bolova. Na zapadu je popularan prirodni proizvod od repuha pod nazivom Petasites.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi