SRČANIK - Gentiana lutea

Ljekoviti dijelovi biljke: Podanak srčanika - Gentianae radix

Ljekovite i djelotvorne tvari: Srčanik se ubraja u ljekovite biljke s gorkim tvarima (amara), jer gorka tvar koju sadrži u najvećem je dijelu zastupljena u sastavu ljekovitih i djelotvornih tvari. Osim toga, korijen sadrži niz glikozida kao genciopikrin, gencin, genciamarin, ulje, gencian kiselinu, gen-cianozu, trisaharide, mineralne soli i drugo. Iz korijena se proizvodi tinktura srčanika (Tinctura Gen¬tianae) ili ekstrakt (Extractum Gentianae).

Ljekovito djelovanje


Srčanik se smatra najstarijom ljekovitom biljkom u povijesti. Naše, za tu biljku uobičajeno ime »gencijana« dolazi od latinskog naziva Gentiana kojem trag ide do poznavaoca bilja, ilirskog kralja Gentisa koji je živio u starom vijeku i koji je srčanik preporučivao kao biljku za liječenje kuge. Uz mnoge druge narodne liječnike i poznati bilinar Kneipp veoma je cijenio srčanik te je jednom rekao: »Onaj tko ima i najmanji vrt, trebao bi u njemu imati srčanik, kadulju i pelin, pa će tada imati istovremeno i ljekarnu u kući.«

Taj savjet Kneippa trebalo bi mnogo više slijediti. Korijen srčanika vrijedi kao jedno od najboljih sredstava za želudac. Kneipp naročito hvali ekstrakt srčanika kojeg treba uzimati dnevno kroz dulje vrijeme i to 20 do 30 kapi na pet žlica vode. To pospješuje probavu, otklanja pritisak u želucu, mučninu, a brzo otklanja i napadaje nesvjestice.

Iz korijena se proizvode gorke kapi za želudac (Tinctura amara) i tinktura s alojem (Tinctura Aloes composita). Uzimanjem po 2 g praha korijena srčanika, l do 2 puta dnevno, ubrzo uklanjate svaku probavnu smetnju i pospješuje se apetit.

Recept

Vino od srčanika priprema se tako da se 30 do 40 g korijena stavi močiti tijekom 14 dana u 1,5 litru bijelog ili crvenog vina. Osobe sa slabijim želucem piju 0,5 do 1 dl toga vina dnevno. Iz korijena srčanika peče se i rakija koja nije za svakog, ali bolesnicima i slabima jača želudac, liječi probadanja, razara zgrušanu krv a vrlo je djelotvorno zaštitno sredstvo protiv gripe.

Rakija od srčanika neophodna je planinarima-alpinistima jer je jedan gutljaj te rakije dovoljan da otkloni prijeteću iznemoglost od gladi i hladnoće te da pobudi mišiće i ojača želudac.

Srčanik otklanja slabokrvnost i bljedoću, srčane i živčane slabosti i dobro je sredstvo protiv groznice. Kod nedovoljnog stvaranja želučanog soka, kod slabog pražnjenja želuca, podrigivanja, žgaravice, kod kronične začepljenosti, srčanik je velika pomoć i pridonosi brzom ozdravljenju. Prah srčanika uzet s gutljajima vina ili topla tekućina u kojoj je skuhan korijen, čisti jetru i slezenu, uništava gliste, čisti bubrege, pospješuje mokrenje, umiruje grčeve u trbuhu, jača želudac, čisti dišne organe od sluzi, pospješuje menstruaciju i poboljšava krvnu sliku. Srčanik također liječi sve duboke, nečiste, otvorene rane i ostale ozljede.

Popratne pojave: Uzimanjem pripravaka od srčanika u navedenim količinama ne javljaju se štetne posljedice. Ipak, ne trebaju ih uzimati trudnice i bolesnici s visokim krvnim tlakom jer oni većinom vrlo teško podnose srčanik. Oprezno se koristi i tinktura srčanika čija je maksimalna doza 35 kapi na dan.

Srčanik u rakiji

Sastojci

15-20 g srčanika 5 dl 96% alkohola ili 1l lozovače 50%

Priprema

Cijeli korijen (15-20 g) prvo prokuhajte cca 30 minuta u 2 dl vode. Ohlađeni i kuhani korijen ribežom naribajte u staklenu posudu (sa zatvaračem od cca 1,5 dl), zatim dodajte vodu u kojoj se je kuhao korijen, te dodajte jednu litru lozovače i dobro zatvorite posudu.

Ukoliko umjesto lozovače koristite 96%-tni alkohol nakon završene maceracije potrebno je dodati 4 dl destilirane vode u tu mješavinu. Ostavite 4-6 tjedana mješavinu da se macerira na toplom mjestu. Tekućinu potom procijedite, profiltrirajte i ulijte u čistu bocu. U dobro zatvorenoj boci ostavite da odleži taj pripravak još dva mjeseca da poprimi punu aromu. Pije se 2 puta na dan po 0,3 do 0,5 dl prije jela.

Recept za vino od srčanika


Uzme se 0,7l dobrog crvenog vina (frankovka, npr.) kojim se prelije 20 g korijena srčanika. Maceracija traje oko 14 dana. Dovoljno je popiti 0,5 dl tog pripravka dnevno pa da se riješimo želučanih tegoba.

Neka iskustva govore da srčanik ubrzava krvotok, pa je možda zato rakija od srčanika (lincura) tako omiljena. Isto se tako primjenjuje i rakija od različitih drugih vrsta biljaka iz roda Gentiana, najčešće pod imenom »encijan«.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi