Crni sljez

Biljke koje u sebi sadrže sluz kakav je i sljez tzv. mucilaginozne biljke, izvrsno pomažu u svim tegobama i problemima sa sluznicama.


Sluznice respiratornih organa, upaljene ili pune naslage katara ili sekreta, obavezno liječimo i čistimo čajem od listova i korijena crnog sljeza.

Čaj od sljeza u pravilu se uvijek priprema na hladan način namakanjem, jer tako dobiven ima ljekovito djelovanje.

Sljez crni omekšava i rastvara tvrdokornu sluz da se lakše izlučuje.

Pomaže u liječenju upale sluznice želuca i crijeva (klistira), upale sluznice grla i jednjaka, kod promuklosti i grča glasnica, bolesti mjehura, bolesti kože, bolesti očiju, bolova u uhu, te u liječenju ženskih bolesti.

Sjemenke sljeza crnog jestive su i izvrsno su prirodno sredstvo za jačanje muške potencije, te za jačanje cijelog organizma. U narodu je poznato ljekovito djelovanje cvijeta u liječenju bronhija, kašlja, očiju, kože, i to u obliku inhalacija i parenja bolesnih mjesta. Poznata je terapija čajem od cvjetova crnog sljeza s medom kod slabog rada crijeva i zatvora. Sljez crni se priprema i s vinom. Kad se želi jače i brže djelovanje crnog sljeza valja od svježe ubranog sljeza istisnuti sok i uzimati 1-2 jušne žlice soka s medom na dan. Sljez crni od davnina se rabi u obliku kupki uz pomoć kojih se liječe razni bolovi i grčevi u tijelu.

Čajna mješavina. Sljez, stolisnik, gospina trava, metvica, kadulja, divizam, kopriva - list i korijen - pirika, troskot, preslica.

U zapadnoj pučkoj medicini sljez crni se rabi za liječenje respiratornih organa, bronhitisa, katara pluća i bronha, kašlja, prehlade, groznice, gripe, probavnih bolesti, gastroenteritisa, gastritisa, želučanog katara, kožnih tegoba, upale grla, laringitisa, urinarnih bolesti, rana, upalnih tegoba sa želucem i crijevima, tonzilitisa, kamenaca u mjehuru, akni, apscesa, zatvora, proljetnog umora, za grgljanje, angine, katara crijeva, ekcema, upale krajnika, bubrežnih kamenaca, za pojačanje mliječnosti u dojilja, za jače izlučivanje mokraće, bolesti očiju, a koristi se i u veterini.

Kineska pučka medicina kao i Ajurvedska naročito štuju sljez crni za liječenje upalnih procesa te za izbacivanje sluzi, sekreta i katara iz tijela.

Kontraindikacije. Sljez crni ne bi smjele uzimati osobe s akutnim oboljenjima jetre, želuca, gušterače.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi