Plućnjak

Mnogima omiljena kombinacija ljekovitog bilja za liječenje plućnih oboljenja je: stolisnik, preslica, podbijel, trputac, kadulja, list bijelog sljeza i plućnjak.


Kod oboljenja pluća nastojimo uvijek, kad god je to moguće, davati i recept za pripremanje ljekovitog pripravka (s medom, hrenom, sjemenom anisa i propolisom), za pročišćavanje pluća od svih štetnih tvari na prirodan način, a čajem jačati i liječiti nastale tegobe pluća. Kombinacijom ovih biljaka i pripravaka svatko može izvrsno, na prirodan način i uz savjet liječnika, djelovati na plućna oboljenja, bolove u plućima, razne vrste kašlja kao što su akutna i kronična upala bronhija, emfizem, upala dušnika, upala ždrijela, teško disanje, katar pluća kod pušača kao i sve druge vrste katara dišnih putova, preležana upala pluća i gripa, plućna tuberkuloza, upalna stanja, suhi, krvavi, magareći kašalj, kašalj s viskoznim ispljuvkom kojeg je teško izbaciti i koji zaudara - naročito kod starijih osoba, razna kašljucanja, itd.

U pučkoj medicini cijeni se kao dobro sredstvo za izazivanje znojenja, čišćenje krvi, protiv upalnih stanja, kod promuklosti, kod bolesti mjehura, bolesti želuca i crijeva.

Listovi plućnjaka, zajedno s drugim biljkama, koriste se za jačanje, a u tu svrhu rabimo svježi sok istisnut iz listova ili cijele biljke. Plućnjak je sastavni dio svih plućnih čajeva i sirupa koji pomaže i kod mlađih i starijih osoba kao i kod lakših i težih stanja.

Zapadna pučka medicina plućnjak koristi kod liječenja krvi, krvarenja, bolesti mjehura, pluća, bronhitisa, proljeva, groznice, angine, kašlja, hemoroida, hrapavog grla, promuklosti, prehlade, gripe, za izazivanje znojenja, liječenje rana, akni, bolesti očiju, kožnih bolesti, kod pomanjkanja vitamina C, te za izazivanje znojenja.

Kontraindikacije. Osobe s osjetljivim želucem, čirom na želucu, bolestima jetre, žuči i sa žučnim kamencima ili s drugim akutnim komplikacijama, ne bi smjele uzimati plućnjak ni u kojem obliku.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi