Ljekovita biljka Peršin


Peršin i danas uglavnom koristimo kao povrće i začin za juhu, a rjeđe za liječenje. U antici se silno cijenila njegova ljekovita snaga pri pospješivanju rada bubrega i mjehura te poticanju mjesečnice. I u srednjem se vijeku često uzgajao i koristio kod kamenaca u bubregu i mokraćnom mjehuru te protiv vjetrova.


PETROSELINI FRUCTUS: Ubiremo zrele plodove koji su poprilično sitni. Razmrvljeni mirisu jednako kao zelen, a imaju aromatičan okus. Biljka je dvogodišnja, tako da cvate tek u drugoj godini.

PKTROSELINI RADIX: Korijen iskopavamo ujesen. Najprije ga razrežemo, a potom sušimo. Ima sličan, no ipak intenzivniji miris od zeleni, te oštar i aromatičan okus.

Peršin u vrtu najčešće uzgajamo kao jednogodišnju zelen za aromatiziranje mnogobrojnih jela. Poznajemo različite vrtne oblike, s glatkim ili kovrčavim listovima, s velikim ili malim korijenom. S obzirom na glavni sastojak hlapiva ulja, kod peršina postoje i kemijske varijante.

Srodnici peršina jesu celer (Apium graveolens L.), pastrnak (Pastinaca sativa L.) i divlja mrkva (Daucus carota L.). Svi rastu samoniklo, a uzgajamo ih i u vrtovima kao povrće. Pastrnak je nekoć bio osobito dobro poznato povrće, no kasnije ga je istisnula mrkva. Njihova eterična ulja djeluju blago diuretički.

Djelovanje i upotreba u liječenju: Plodovi i eterično ulje, a osobito sastojci apiol i miristicin, opuštaju grčeve (spazmolitično djelovanje) i okrjepljuju maternicu. Zbog toga su se koristili kod menstrualnih tegoba povezanih s bolnim grčevima, kao i kod nedovoljnog mjesečnog krvarenja. Sjeme ili eterično ulje u većim količinama mogu potaknuti pobačaj. Kod zloupotrebe je nerijetko dolazilo do trovanja. Diuretično djelovanje sjemena ili ulja uzrokuju apiol i flavonski glikozidi, osobito apiin. Tu snažnu drogu uvijek koristimo pod liječničkim nadzorom, po mogućnosti u pripravcima u kojima je količina aktivnih tvari standardizirana.

Čaj: Oparak spravljamo od jedne čajne žličice korijena. Čaj pijemo jednom do dvaput na dan, u obliku kraće kure.

Od pola čajne žličice razmrvljenih sjemenki spravljamo oparak i pijemo po jednu do dvije šalice na dan. To snažno diuretičko sredstvo svi bolesnici ne podnose jednako dobro.

U primorju je u proljeće popularna salata od peršinova lišća, začinjena maslinovim uljem. Zbog potaknutog izlučivanja tekućine djeluje slično kao čajevi za »čišćenje krvi«.

Moguća neželjena djelovanja peršina: Sjemenke i eterično ulje djeluju intenzivno, pa ih ne upotrebljavamo bez liječničkog nadzora. Nikada ih ne koristimo u trudnoći i za vrijeme dojenja. Pretjerane količine nadražuju probavni trakt i bubrege. Kod trovanja dolazi do središnje uzetosti i poremećaja krvotoka.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi