Obični mravinac ili origan


Origan je u nas poznata i omiljena ljekovita biljka. Osim toga, da znanstvenici i nisu 'službeno' potvrdili njegovu ljekovitu snagu, u narodnoj se medicini smatra učinkovitim pri najrazličitijim bolestima.


ORIGANI HERBA: Origan beremo u vrijeme cvatnje, od lipnja do rujna. Sa stabljike skidamo listove i cvatove. Takva je droga najkvalitetnija, a osušena ima ugodan miris koji podsjeća na majčinu dušicu i mažuran te blago trpak okus. Svake je godine spravimo nešto više, jer može odlično poslužiti za biljne kupelji i obloge.

Stanište biljke i rasprostranjenost: Raste po cijeloj Hrvatskoj, na suhim travnatim i šljunkovitim obroncima, na krčevinama i u grmlju, od nizine do gorskog pojasa. Za ubiranje uvijek odabiremo sunčane predjele i mirisom iskušavamo kolika je koncentracija eteričnoga ulja. To vrijedi i za druge biljke koje sadrže hlapiva ulja. Na staništima koja su izrazito izložena suncu količina je hlapivih ulja veća i sastav raznolikiji.

Djelovanje biljke i upotreba u medicini: Potiče probavu, poboljšava rad jetre i žučnog mjehura te ublažava grčeve. Kod grčevita kašlja, pa čak i kod astme, origano je kao dodamo sredstvo za liječenje opravdan i preporučljiv. Djeluje blago umirujuće na vegetativno živčevlje.

Čaj: Od dvije do tri čajne žličice narezane ili zdrobljene droge spravljamo oparak, koji pokriven treba odstajati 10 minuta. Zaslađujemo ga kada ga koristimo protiv kašlja, inače ne. Pijemo po tri do četiri šalice na dan.

Biljna kupelj: 100 g osušene droge prelijemo s pola litre vruće vode i ostavimo pokriveno 15-20 minuta. Iscrpinu dodamo vodi za kupanje. Takva kupelj umiruje živce i kožu i prikladna je za djecu te starije osobe.

Neželjena djelovanja biljke: Origan djeluje vrlo blago, pa zato ne treba očekivati neželjena djelovanja. Preporučujemo ga »početnicima«, jer neće imati teškoća s raspoznavanjem biljke ni bojazan od nepravilne primjene.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi