Ljekoviti Iđirot

Iđirot ili mirišljava trska je poznat pod latinskim imenom Acorus calamus, te u struci kao Rhisoma Calami.


Može se naći svagdje uz potoke, jarke, močvare i stajaće vode. Naraste do metar visine. Cvate od lipnja do kolovoza. Cvjetni grozd sjedi na dnu stabljike sa strane, vrlo je dugoljast, valjkast s vrlo gustim cvjetićima žućkasto zelene boje. Podanak je vrlo razgranjen a leži na dugom horizontalnom korijenu iz kojeg izrastu dugi kopljasti listovi. Iđirot vrlo sliči barskoj perunici.

Podanak se sabire — u proljeće ili u kasnu jesen. Dobro opran i prorezan suši se na umjetnoj toplini — sprema na suhom mjestu.

Iđirot liječi jetra, organe za probavu, bolesti crijeva i pospješuje izbacivanje bubrežnih kamenčića. Rakija u kojoj je kvašen iđirot služi za ispiranje usta i učvršćivanje zubnog mesa, dodaje se i jakim rakijama za pravljenje likera. U svakom slučaju zdravo je popiti malu čašicu rakije u kojoj je kvašen iđirot.

Iđirot umiruje lupanje srca, tjera mokraću, jača tek. Kao čaj za dezinfekciju pluća, protiv nadimanja. Jednu žlicu čaja (usitnjenog korijena) preliti sa 300 g ključale vode i ostaviti poklopljeno 10—15 minuta da stoji. Nakon toga se ocijedi i pije triput dnevno prije jela po šalicu. Ako se radi o bolesti želuca, onda korijen iđirota treba miješati sa isto toliko preslice.

Iđirot sadrži: glikozid, eterično ulje, akorin, alkaloide, smolu, škrob i neke tragove holina. Iđirot u domaćinstvu može da zamijeni cimet.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi