Ljekovita Gospina trava

Gospina trava, kantarion, ivanje zelje, krv sv. Ivana, gorač, zvončić, strašno zelje - sve su to nazivi ove jako poznate ljekovite biljke. Njezin latinski naziv je Hypericum perforatum, a među liječnicima je poznata kao Herba Hyperici.


Raste po pašnjacima, uz ceste, na napuštenom zemljištu. Ima uspravnu stabljiku s vrlo granatim gornjim dijelom. Naraste i do 70 cm visine. Listovi su mali, nasuprotni, jajasti — bez peteljke. Na vrhu stabljike nalaze se bogato razvijeni zlatnožuti, lijepi cvjetovi koji čine cvatove.

Sabire se gornji dio biljke za vrijeme cvatnje od srpnja do rujna. Treba je odrezati ispod polovice njezine visine kako bi se dobila što bolja droga. Suši se u hladu, na tavanu i sprema u polivinilske vrećice.

Upotrebljava se u obliku čaja protiv bolesti jetre, bubrega, vodene bolesti, kamena u bubregu, proljeva, pomanjkanja teka, za jačanje živaca, moždine i pomaže kod izbacivanja ispljuvka.

Za čaj se obično uzima jedaća žlica na 3 decilitra vode. Voda treba samo da proključa i odmah se skine sa štednjaka. Uzima se 2—3 puta dnevno po jednu šalicu prije jela. Osobito se preporuča da se uzme kad se mokraća ne može zadržati.

Kad se 2 jedaće žlice čaja ostave u 3 decilitra vode 12—16 sati i kroz dulje vrijeme uzima po malu šalicu s malo meda, lijek je protiv svih unutarnjih bolesti: oteklina, iščašenja, reumatičnih bolova u zglobovima ili bolova u križima. Krastice i osipe i odrasli i djeca mažu i masiraju uljem koje je pripremljeno s gospinom travom. Ulje se dobije ovako: u jednu litrenu bocu stavi se 4 jedaće žlice nerazvijenih pupova gospine trave i ostavi da malo povenu. Nakon toga u bocu se nalije pola litre finog maslinovog ulja, boca se dobro začepi i ostavi na toplom mjestu 6—8 nedjelja.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi