Kako liječiti hemoroide prirodnim lijekovima?


Pojavu proširenih i otečenih vena na samom izlazu iz crijeva zovemo hemoroidi. Oni mogu biti unutrašnji i vanjski, ovisno o položaju.


Unutrašnji hemoroidi nastaju u blizini samog analnog otvora, dok vanjski nastaju na samom analnom otvoru.

Najčešći uzrok nastanka ovog neugodnog stanja je jako naprezanje tijekom pražnjenja. Dodatni faktori koji doprinose pojavi hemoroida su trudnoća, starenje, kronični zatvor, proljev, dugotrajno sjedenje i neke analne infekcije. Hemoroidi mogu biti i nasljedni.

Hemoroidi su dosta česta pojava i kod muškaraca i kod žena. Smatra se da čak polovica populacije iznad 50 godina ima problema sa hemoroidima.

Ova bolest u većini slučajeva nije opasna i ne ugrožava ljudski život. Ipak, hemoroidi su jako neugodna pojava koja može da ometa svakodnevne aktivnosti čovjeka. U slučaju da su se hemoroidi javili kod žene, kao posljedica trudnoće, oni će u većini slučajeva kroz neko vrijeme u potpunosti nestati.

Kako prepoznati unutrašnje ili vanjske hemoroide?


Simptomi uglavnom nastaju kroz nekoliko dana, a neki ljudi koji imaju unutrašnje hemoroide, nemaju simptome. Ipak, kada pričamo o simptomima unutrašnjih hemoroida možemo ih navesti: krvava stolica, pojava krvi na toalet papiru ili na WC školjci. Unutrašnji hemoroidi mogu izlaziti van iz anusa, pa u tom slučaju znaju iritirati i biti bolni.

Simptomi vanjskih hemoroida su bolno oticanje oko anusa. Cijelo područje je osjetljivo, bolno i svrbi.

Kako djelovati preventivno protiv hemoroida?


Najbolji način za sprečavanje ove neugodne pojave jeste održavanje čitavog probavnog trakta zdravim.

Za sprečavanje hemoroida pridržavajte se sljedećih uputa:

Unosite u organizam hranu sa puno vlakana. To podrazumijeva konzumiranje voća i cjelovitih žitarica. Hrana bogata vlaknima osigurava mekanu stolicu i olakšano pražnjenje crijeva što djeluje povoljno na organizam, te sprečava nastanak hemoroida.

Unosite dostatne količine tekućine u organizam. Dnevno pijte od šest do 8 čaša vode ili druge tekućine da bi pospješili omekšavanje stolice u organizmu.

Tijekom pražnjenja crijeva pazite da se ne naprežete. Kada se naprežete stvarate tlak u donjim venama i donjem rektumu što direktno dovodi do moguće pojave hemoroida.

Na zahod idite redovito i ne trpite.

Za sprečavanje pojave hemoroida važna je fizička aktivnost. Budite fizički aktivni jer ćete tako spriječiti zatvor i smanjiti pritisak u venama do kojeg može doći ukoliko dugo sjedite i imate smanjene fizičke aktivnosti. Fizička aktivnost pomaže i pri gubljenju viška kilograma koji mogu biti razlog pojave hemoroida.

Izbjegavajte dugotrajno sjedenje i stajanje. Dugotrajno sjedenje povećava pritisak u donjim venama što može prouzrokovati nastanak hemoroida.

Kako liječiti hemoroide alternativnim metodama?


Pronađite uzrok nastanka hemoroida i uklonite ga.

Nepravilan rad crijeva može biti uzrok nastanka hemoroida. Do nepravilnog rada crijeva može dovesti loša i nezdrava prehrana. Da bi riješili ovaj problem predlažemo vam da u svakodnevnicu uključite zdravu prehranu. Smanjite unos brze hrane. Jedite domaću kuhanu hranu, sa dosta vlakana. Namirnice koje su bogate prirodnim vlaknima su: povrće, voće i integralne žitarice. Također, povećajte i unos vode u organizam.

Hemoroidi se mogu javiti i kao posljedica trudnoće ili poroda. Mnoge žene nakon trudnoće i poroda pate od hemoroida. U većini slučajeva oni su samo privremena pojava, no ipak možete sebi olakšati upotrebom krema koje ublažavaju simptome hemoroida.

Prekomjerno sjedenje dovodi do hemoroida. Već smo spominjali da prekomjerno sjedenje stvara pritisak u donjim venama što rezultira njihovim pucanjem i oteknućima, koja se na kraju vide kao hemoroidi. U što većoj mjeri smanjite sjedenje. Također, gledajte da budete više fizički aktivni.

Dizanje tereta trebate izbjegavati. U nekim slučajevima, prevelik fizički napor može biti uzrok pojave hemoroida. Pazite da, i ukoliko dižete teret, zauzmete pravilan položaj tijela.

Liječenje hemoroida ljekovitim biljkama


Kod nas su najpoznatije kreme protiv hemoroida na bazi kestena ili nevena. Divlji kesten jača i stimulira rad krvnih žila. Pored toga, on djeluje antiupalno, te je veoma učinkovit u liječenju proširenih vena, hemoroida i upaljenih vena.

Neven je također jako djelotvorna biljka u liječenju hemoroida. Ovom prilikom vam donosimo recept za kremu na bazi nevena koja uspješno uklanja simptome hemoroida.

Za pripremu ove kreme potrebno vam je 500 grama svinjske masti i oko 50 cvjetova ljekovitog nevena. Priprema ljekovite kreme ide po receptu: U jednu posudu stavite sastojke i sve zajedno dobro zagrijte na vatri. Nakon toga skinite posudu sa vatre i pustite da se sadržaj posude ohladi.

Dobili ste ljekovitu kremu od nevena.

Za liječenje hemoroida ovom kremom poslužite se vatom. Na vatu stavite dobivenu mast i tako je nanesite na vanjski dio anusa. Ako se pak radi o unutrašnjim hemoroidima, tada vam preporučamo da od vate i kreme napravite čepić koji trebate ugurati u rektum.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi