Prolaps (ispad) hemoroidnih čvorova

Unutrašnji hemoroidni čvorovi često ispadnu s analnom sluzokožom pred otvor anusa (prolaps). To se događa zbog toga što je sluzokoža od promjene koje se zbivaju ispod nje, postala pomičnija, ona je ranije vezana za podlogu, pa prilikom napora pri defekaciji biva potisnuta pred otvor.


Uz prolaps hemeroidnih čvorova može da prolabira i veći dio zida debelog crijeva. Prolaps se ili spontano povrati u otvor, ili se, kao što je obično, može lako povratiti uz neznatan pritisak prstima preko sterilne gaze.

Kadikad je zbog grča sfinkteričnog mišića u anusu repozicija nemoguća, jer su se prolabirani čvorovi hemeroida ukliještili pa leže pred otvor kao tamnoplavi, crnkasti, nabrekli debeli nabor crijevne sluzokože koji ga potpuno pokriva. Prolaps i uklještenje hemeroida vrlo je bolno stanje.

Ukoliko se ispad brzo ne povrati, može doći do teške upale i nekroze ispalog dijela crijeva.

Svrbež, grčeviti bolovi, nečistoća, sve to vrlo uznemiruje bolesnika, koji izbjegava i svaki pokušaj ispražnjavanja stolice, a to opet uzrokuje niz drugih smetnji.

Bolesniku tada preporučuje mirovanje, toaletu, regulaciju stolice, analgetika i antihemoroidalne masti s anestetičkim djelovanjem. U pravilu se smetnje smiruju za dvije nedjelje. Ako su promjene toliko izražene ili toliko bolne da se ne mogu smiriti analgeticima, indicirano je operativno liječenje.

Manje - više većina trudnica ima hemoroide u trudnoći ali samo kod manjeg broja dolazi do izrazitih tegoba, tako da se u pojedinim slučajevima nakon porođaja oni moraju čak i operativno tretirati. Ipak, operacije u trudnoći zbog ovog problema su rijetke.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi