Konvencionalno liječenje hemoroida

Nakon što je pregledom utvrđeno da su hemoroidi uzrok bolesnikovih teškoća (i isključivanjem drugih bolesti), započinje se liječenje koje je u početku konzervativno. Najčešće je dovoljno regulirati stolicu i osigurati bolesniku mekanu stolicu, i to dijetom i blagim laksativima.


Kako je ranije rečeno, bilo bi dobro regulirati stolicu u večernjim satima, tj. prije spavanja, jer se u snu hemoroidi povlače. Osim regulacije stolice, bitno je izbjegavanje previše začinjene hrane, kao i svakodnevna higijena analne regije (pranje hladnom vodom). Na tržištu postoji niz antihemoroidalnih krema i čepića. Bitno je znati da ti preparati ne liječe hemoroidalno oboljenje, nego olakšavaju simptome bolesti.

Bolesnici sa hemoroidima su nervozni i jako osjetljivi. Ne smiju jesti zabiberena, naljućena, zamašćena, zakiseljena i jako zasoljena jela. Također ne smiju jesti suhomesnate i konzervirane proizvode. Hrana mora biti kašasta. Jesti što više crnog kruha, voća, povrća, kompota, kuhanu pšenicu sa mlijekom.

Konzervativno je liječenje inicirano u početku bolesti, kad su čvorovi maleni, kad nisu trombozirani, kad je krvarenje neznatno i kad ne ispadaju. Liječenje se sastoji u dijetetskim mjerama i u brizi za redovnu stolicu. Laksancije, hladne sjedeće kupke, tjelovježba (naročito plivanje) djeluju povoljno.

Od lijekova preporučuju se razni puderi, masti, mnogobrojni antihemeroidni analni čepići (Posterisan, Rectasol), ali je pored svega uvijek veoma važna higijena i čistoća. U konzervativne mjere liječenja hemoroida ubraja se i inekciozna terapija.

Liječenje od hemoroidalne bolesti zahtijeva prilagođavanje životnih navika i načina ishrane ovom stanju kao i ljekarsku pomoć.

Za trajno liječenje hemoroida danas su u svijetu zastupljene 3 priznate metode, i to:
- skleroterapija ili inekciozno liječenje
- podvezivanje ili ligiranje hemoroida
- operativno liječenje

Postoje još neke metode liječenja hemoroida koje nisu dale tako dobre rezultate.

Liječenje sklerozacijom i ligaturama se izvodi ambulantno.

Vazoprotektivi su lijekovi za liječenje bolesti vena - pri tome se ponajprije misli na hemoroide i varikozitete vena. Vene su krvni sudovi koje vode krv sa periferije prema srcu. No, kada se kaže "vena" uglavnom se misli na vene koje vode deoksigeniziranu krv iz tijela u srce, mada postoje i plućne vene koje vode oksigeniziranu krv iz pluća u srce. Za razliku od arterija koje imaju jake i izdržljive višeslojne zidove, vene imaju slabije zidove.

Ukoliko su u pitanju teži oblici hemoroida ili komplikacije hemoroida tada često antihemoroidalije ne pomažu. Tada se koriste nefarmakološke metode liječenja - hemoroidoliza i galvanska elektroterapija, ligature, skleroterapija, kriokirurgija, laserska, IR ili BICAP koagulacija te kirurški zahvati – hemoroidektomija. Nekim osobama s vrlo teškim oblicima hemoroida može pomoći samo kirurgija.

U većini slučajeva olakšanje se osjeti nakon 3 – 7 dana liječenja. Bolesniku se propisuju protuupalni lijekovi, kreme i masti, a u nekim slučajevima i injekcije ili čepići. Korištenje krema i masti preporučuje se samo kratko vrijeme kako bi se izbjegli nadražujući efekti na sluzokožu.

Uz liječenje je neophodna i besprijekorna higijena: pranje neutralnim sapunom i hladnom vodom nakon svakog pražnjenja crijeva, a potom i temeljno sušenje. Za ublažavanje bolova pomoći će tuširanje ili kupke hladnom vodom, te blaga masaža kockicom leda uvučenom u prezervativ.

U slučaju vrlo bolne tromboze s natečenošću neće biti dovoljno uobičajeno liječenje, već je potrebno pri lokalnoj anesteziji kirurški odstraniti ugrušak. Bolovi tada trenutno prestaju. Drugi postupci se preporučuju nakon smirivanja akutnog stanja.

Elastični povoji često se kombiniraju s krioterapijom (liječenja ledom) i mogu znatno ublažiti hemoroidne tegobe, ali ovi postupci mogu biti bolni, a ponekad mogu izazvati i neželjene nuspojave.

Fotokoagulacija je potpuno bezbolan postupak bez neželjenih nuspojava i naknadnih komplikacija.

Zračenje hemeroida infracrvenom svjetlošću može da pomogne pacijentima da izbjegnu bolove i operaciju. Uz pomoć novog instrumenta sličnog laseru, nazvanog fotokoagulator, mlazom infracrvene toplote izaziva se koagulacija krvi u hemeroidu i oštećeni krvni sud se začepljuje i povlači.

Postupak je veoma precizan, tako da nema oštećenja zdravog okolnog tkiva, kao što može da bude slučaj kod terapije injekcijama, pa su i bolovi manji. Osim toga, nije potreban nikakav anestetik u toku zahvata, trošak nije veliki, a može se obavljati ambulantno. Postupak treba ponoviti 2 – 3 puta u toku 3 tjedna. Može se vršiti i u trudnoći.

Hemoroidalni čvorovi drugog stadija mogu se liječiti postavljanjem takozvanih elastičnih ligatura po Baronu.

Neliječeni hemoroidi mogu dovesti do brojnih komplikacija: Zbog zastoja krvi i zapaljenja sluzokože anusa često dolazi do zgrušavanja krvi u hemoroidnim čvorićima. Ako se zgrušana krv pretvori u ožiljasto tkivo, čvorić se zatvori i namjesto njega ostaje tvrda ožiljasta sisica. Hemoroid se sam zaliječio. Ali može se desiti da se čvor zapali i zagnoji. Iz anusa ispadnu šuljevi i ukliješte se sa sluzokožom u mišić-zatvarač anusa. Šuljevi oteknu, postanu tamnocrveni, otvrdnu, ranjave i na pritisak i pipanje su vrlo bolni. Iz sluzokože anusa luči se crvenkasta tečnost. Uslijed jakih bolova nije moguće vršenje nužde. Liječenjem otok splasne, čvorići se smanje i pretvore u tvrde ožiljaste sisice, poredane u obliku bradavica oko anusa. Ako čvorovi zagnoje, može nastati teška krvna infekcija, vrlo opasna po život.

Pacijentima smeta i pojačano lučenje sluzi i iritacija predjela oko anusa. Po svojoj prirodi hemoroidalna bolest je progresivna tako da se samo redovnim pregledima, dosljednim provođenjem savjeta liječnika i liječenjem ova bolest može kontrolirati. Naročito je važno obratiti se liječniku kada se radi o hemoroidima prvog stadija, jer u tom slučaju je saniranje ovog stanja mnogo jednostavnije i uspješnije.

Sve te navedene metode praćene su većim brojem komplikacija, a dugoročno gledano, javlja se velik broj recidiva oboljenja. Za hemoroidalne čvorove trećeg i četvrtog stadija indiciran je operacijski zahvat kojim se odstranjuju i unutrašnji i vanjski hemoroidalni čvorovi. Ako je korektno učinjena, vrlo je mali broj recidiva, kao i poslijeoperacijskih komplikacija u obliku jake bolnosti, relativne inkontinencije i posleoperativne stenoze.

Medikamentni tretman

Medikamentna terapija temelji se na higijeni ishrane i tijela, koja će garantirati redovno pražnjenje i time izbjeći zastoj stolice. Dijeta ne iziskuje pretjerane žrtve, nego se treba ograničiti na izbjegavanje previše obilnih jela bogatih iritirajućom hranom i pićem (salame, senf, alkohol, kava itd.).

Ako se javi zatvor, potrebno je pražnjenje olakšati uzimanjem umjerenih količina vazelinskog ulja ili parafina, izbjegavajući laksative (sredstva za čišćenje) koji uopćeno mogu biti iritirajući.

Lokalni bol može se ublažiti toplo-vlažnim oblozima, toplim sjedećim kupkama i čepićima dekongestiva (supstanci koje smanjuju navalu krvi), posebno je preporučljivo izbjegavati predugo sjedenje.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi