Obični ili domaći orah


Iz domovine u dalekoj Perziji u naše su ga krajeve donijeli Rimljani. U primjerenu se podneblju posve udomaćio, osobito u blizini naselja, gdje pojedina stabla dosežu duboku starost. Kod starih Rimljana pripravci od listova smatrali su se najboljim sredstvom protiv trovanja. To se mišljenje očuvalo i sve do srednjeg vijeka. Danas je ta droga značajna kod brojnih kožnih bolesti.


Listove ubiremo u lipnju i srpnju, tako da sa središnje stapke skinemo pojedine listiće. Sušimo ih brzo, kako ne bi pocrnjeli, i čuvamo u dobro zatvorenim posudama. Suha droga ima snažan, aromatičan miris i oštar, gorak, trpak okus.

Raste uglavnom kultivirano, u blizini naselja, a ponegdje i samoniklo, u svijetlim šumama.

Ljekovita djelovanja oraha i upotreba u medicini: Zbog velike količine trjeslovina, droga djeluje kao adstringens. Koristimo je za ispiranje i grgljanje te protiv proljeva. Juglon ima antibiotični i antimikotični učinak. Juglon dobiven od svježih listova i usploda dodaje se kao boja kremama i uljima za sunčanje. S bjelančevinama kože juglon se veže u žutosmeđe komplekse i boji kožu. U pučkoj medicini orahovi se listovi s velikim uspjehom upotrebljavaju kod proljeva i infekcijskih bolesti probavnog sustava. Važna je vanjska uporaba u obliku kupelji, ispiranja i obloga kod različitih kožnih bolesti kao što su akne, tvrdokorni ekcemi, tegobe s vlasištem, rane koje sporo zacjeljuju i ozebline. Na zagnojene rane polažemo razmrvljene svježe listove. Kod jakog znojenja ruku i nogu preporučljive su kupelji. Svježi listovi zbog jaka mirisa rastjeruju insekte.

Čaj od oraha: Jednu do dvije čajne žličice droge prelijemo hladnom vodom i grijemo do vrenja. Kuhamo pokriveno 3-5 minuta. Pijemo po dvije do tri šalice na dan. Takav čaj koristimo i za grgljanje i ispiranje rana.

Ljekovite kupelji od oraha: Od 100 g droge na 1 I vode spravljamo u varak za kupelj u kadi. Za sjedeće kupelji uzimamo manje droge.

Tinktura od oraha: 20 g svježe osušenih listova prelijemo sa 100 ml 70%-tnog etanola. Kod proljeva koristimo po 10-15 kapi, dva do tri puta na dan. Razrijeđenu tinkturu možemo koristiti i izvana.

Moguća neželjena djelovanja oraha: Kao i sve droge s trjeslovinama i orah kod osjetljivih osoba može uzrokovati slabost i povraćanje.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi