Trputac ženski

Trputac ženski se u pučkoj medicini rabi kao biljka koja čisti i zaustavlja krv, jača želudac, hladi vruće bolesti, izbacuje sluz ili katar i liječi rane.


Također se primjenjuje u liječenju respiratornih organa (astma, bronhitis, stalno kašljucanje, katar bronha, upale i infekcije, tuberkuloza, kašalj i grčeviti kašalj, bolesti grla, usta, gingivitis, afte), bolesti kože (rane i gnojne rane, čirevi i maligni čirevi, povrede kože, krvarenje rana, posjekotine, razderotine, brazgotine, modrice, naboji, kontuzije, hematomi, edemi, rak kože, opekline, ožiljci, infekcije kože, svrab, vlažni lišaj, osip, gnojne zanoktice, žuljevi, plikovi, kožne erupcije), bolesti želuca i crijeva (čir na želucu i na dvanaesniku, kolitis, gastritis, amebe, gliste, i drugi paraziti u crijevima, katar crijeva i želuca, infekcije, polipi i krvarenja crijeva i hemoroida), ženskih bolesti (bijelo pranje, krvarenja, infekcije i bakterijske infekcije, preobilne mjesečnice), bolesti jetre, bolesti i šumova u uhu, bolesti bubrega, mjehura i upala očiju.

Svježi sok trputca može stajati bez konzervansa zbog svoga jakoga antibiotičnog svojstva. Svježe listove rabimo u obliku usitnjene kaše za liječenje kožnih tegoba kao što su ubodi i ujedi otrovnih bijesnih životinja (životinje oboljele od bjesnoće) i insekata, rana, gnojnih i vrućih rana, hemoroida, hemoroida koji krvare, ujeda otrovnih zmija, bolnih mjesta. Korijen trputca s maruljom (Maribium vulgare) uzima se kod ugriza otrovnih zmija. Sjeme koje sadrži oko 30 posto sluzi, koristi se za liječenje raznih parazita, ameba i glista, a rabi se i kao laksativ naročito za djecu,te kod upalnih stanja sluznica.

Zapadna pučka medicina koristi trputac jednako obilato kao i pučka medicina. To znači za liječenje astme, apscesa, angine, bronhitisa, jetre, mjehura, grla, očiju, metabolizma, crijevnih upala, infekcija i katara, dijareje, cistitisa, ekcema, groznice, hemoroida, infekcije urinarnih organa, krvarenja, kašlja, kožnih abrazija, konjunktivitisa, karcinoma, želuca, krvi u mokraći, malignih čireva, opeklina, plućnih bolesti, prehlade, raznih rana i povreda kože, respiratornog katara, sinusitisa, tumora, upale pluća, ugriza i uboda životinja i insekata, žučnih tegoba, zatim za grgljanje, znojenje, pročišćavanje krvi, kod edema i modrica, za poboljšanje teka, te protiv pretilosti.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi