Obična borovica


Bobice borovice još se od davnine cijene kao sredstvo za suzbijanje zaraznih bolesti, protiv kuge, kolere te brojnih drugih bolesti i tegoba. Kod nas je borovica bila vrlo omiljena ljekovita biljka i začin. I rakiji od borovice (klekovači) pripisuje se velika ljekovita snaga kod želučanih tegoba. Dakako, količina alkohola ne smije prelaziti određene granice.


Ujesen beremo zrele, tamno-modre »bobice« (botanički, to su mesnati češeri s trokutastim zarezima, zvani smrekinje) aromatična mirisa i gorko-slatka, aromatična, smolasta okusa. Nalaze se samo na ženskim biljkama. Dozrijevaju tek sljedeće godine, tako da biljke istodobno nose zelene i modre plodove. Treba ih dobro osušiti i čuvati u valjano zatvorenim, najbolje staklenim posudama.

Hlapivo ulje dobiva se vodenom destilacijom zrelih bobica, kad su primiješane i grančice, ulja su manje vrijedna. Najbolje ulje nastaje kao nusproizvod pri destilaciji rakija od borovice (klekovača), pod uvjetom da se za spravljanje alkoholnog pića koriste samo smrekinje.

Kao grm ili manje drvo biljka raste po cijeloj Hrvatskoj u šumama i na suhim obroncima.

Srodne su joj vrste: Somina ili planinski gluhi smrič (Juniperus sabina L.) raste samoniklo na Velebitu i na Biokovu. Katkad se uzgajala u vrtovima ili na grobljima. Otrovna je, pa njezino hlapivo ulje sadrži velike količine sabinena. Za razliku od prave borovice, ima ljuskaste iglice. U narodnoj medicini koristila se za poticanje menstruacije, a često je dolazilo i do zloporabe.

Ako se pri destilaciji destilira i drvo, grančice i nezreli plodovi, u ulju se nalazi više pinena i bornilacetata. S pomoću bornilacetata određuje se čistoća ulja. Eterično ulje od borovičinih smrekinja vrlo je skupo, pa se često pojavljuje lažno ulje od jeftinijih sastojaka, npr. Terpentina.

Ljekovito djelovanje biljke i upotreba u medicini: Smrekinje i hlapivo ulje djeluju diuretično, jer neposredno djeluju na bubrežno tkivo. Uvijek ih koristimo kod neupalnih procesa u bubrezima, kod smanjenog izlučivanja urina, vodene bolesti, oteklina zglobova, uloga i reumatskih tegoba. Osobiti se uspjesi postižu kod edema koji su posljedica lošeg optoka krvi. Usto, povećavaju prokrvljenost sluznica i reguliraju rad probavnih žlijezda i mišića probavnog trakta. Istodobno djeluju i antiseptički. Zahvaljujući njima nestaju osipi, pečenje i bolovi u želucu, napetost u trbuhu i vjetrovi. Smrekinje stoga koristimo kao začin kod teško probavljive hrane. Hlapivo ulje i smrekinje povećavaju prokrvljenost trbušnih organa. Kod žena pospješuje menstruaciju. Pri uporabi borovice za izlučivanje tekućine tijekom trudnoće nema opasnosti od pobačaja. Hlapivo se ulje djelomično izlučuje i kroz pluća, pa tako dolazi do lakšeg iskašljavanja sluzi. Smanjuje se izlučivanje bronhijalnih žlijezda, što je prije svega važno kod bronhijalnih bolesti s jakim zasluzenjem. Vanjska primjena kod reumatskih bolesti u obliku masaža pojačava prokrvljenost tkiva i umanjuje bolove. Zbog antiseptičnog djelovanja utječe na tuberkulozu i druge zarazne plućne bolesti. Poznat je i blagotvoran utjecaj hlapiva ulja na živčane poremećaje izazvane lošim metabolizmom (opći umor, glavobolja općenita razdražljivost, dekoncentriranost, migrena). Zbog utjecaja na probavne žlijezde i metabolizam preporučuje se primjena čaja, čajnih mješavina i gotovih pripravaka, kao dodatak terapiji dijabetičara.

Čaj od borovice: Od jedne čajne žličice zdrobljenih smrekinja spravljamo oparak, koji pokriven treba odstajati 10 minuta. Pijemo tri do četiri šalice na dan, uvijek nakon savjetovanja s liječnikom. Kad ga pijemo kao lijek za bolest dišnih organa, sladimo ga medom, inače ne.

Tinktura: Možemo je spraviti sami. 20 g razmrvljenih smrekinja namačemo u 100 ml 70% etanola ili dobre domaće rakije. Koristi se izvana za utrljavanje u kožu ili razrijeđena za obloge, kod bolova mišića i zglobova te kod neuralgija.

Moguća neželjena djelovanja biljke: Više ne vrijedi u literaturi do sada važeće mišljenje da borovičine smrekinje i hlapivo ulje oštećuju bubrege. Do oštećenja je dolazilo samo ako se poprilično skupo ulje miješalo s jeftinijim terpentinom. No, ipak, veće količine droge pri produljenoj uporabi mogu uzrokovati nadraživanje bubrega, čak upalu. Kod akutnih i kroničnih upala bubrega ne koristimo smrekinje ili hlapivo ulje borovice. Kod svih bubrežnih bolesti prije uporabe pripravaka od borovice preporučljivo je posavjetovati se s liječnikom.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi