Ilirska perunika ili Jadranska blijeda perunika


U medicini se neko vrijeme perunici nije pridavala osobita pozornost. Hlapivo ulje podanka s mirisom koji podsjeća na ljubicu i sluzi, uglavnom su se koristili samo u kozmetici. U starim knjigama o ljekovitom bilju čitamo da perunika potiče izlučivanje urina, tjera kamence, utječe na mjesečnicu, ublažava grčeve u crijevima, donosi dobar san i uništava gliste. Samo se u homeopatiji očuvala uporaba različitih vrsta perunika, i to za ublažavanje migrene. Sveta Hildegarda spominje da ilirska perunika u muškaraca ublažava spolni nagon. Tek je u posljednje vrijeme utvrđeno da, kao i kineske vrste perunika koje koristimo u ginekologiji, i ilirska perunika sadrži aktivne tvari koje djeluju slično kao estrogeni. Tako je njezina uporaba u srednjem vijeku, koja se temeljila isključivo na iskustvu, uistinu opravdana.


Ubiremo podzemne dijelove stabljike. Posto ih ogulimo, dobro ih sušimo. Osušena droga ima slabašan miris, pomalo brašnast, sluzav okus i u grlu stvara osjećaj grebanja.

Jadranska perunika raste na krškim sjenokošama i kamenitim obroncima u priobalju. Druge vrste perunika s debelim podancima, npr. blijedu peruniku, uzgajamo u vrtovima, rijetko ih pronalazimo samonikle.

Srodne su joj vrste: Firentinska perunika (Iris florentina) s bjeličastim cvjetovima cesto se uzgaja u poljima za dobivanje podanka iz kojeg se izdvaja hlapivo ulja koje ima miris kao mirisna ljubica. U srednjem vijeku koristila se kao abortiv, kontracepcijsko sredstvo i kao lijek za aktiviranje menstruacije nakon porođaja.
U homeopatiji se najviše koristi američka vrsta perunike (Iris versicolor), od koje se izrađuju homeopatski pripravci.

Ljekovito djelovanje biljke i upotreba u medicini: Zbog sluzi, droga kod kašlja djeluje vrlo blago, još se i danas ponegdje koriste različite vrste čajnih mješavina protiv kašlja. Upravo se zbog sluzi davala maloj djeci kod upale desni izazvane izbijanjem zuba. Mljevenom drogom posipavale su se rane ili se dodavala suhim šamponima. Nakon novih analiza aktivnih tvari ponajviše se primjenjuje kod ginekoloških bolesti, predmenstrualnog sindroma, u klimakteriju, kod migrene i vegetativnih smetnji te depresija. Predmenstrualni sindrom kombinacija je tegoba koje se javljaju 7-10 dana prije mjesečnice: glavobolja prije ili za vrijeme krvarenja, pojačana razdražljivost, napetost u prsima, probavne tegobe, bolovi u leđima, promjene na koži. Opisane tegobe posljedica su velike količine hormona gestagena i malene količine estrogena, pa stoga kod migrene dodavanje estrogena često ublažava grčevite bolove. U menopauzi ženske spolne žlijezde prestaju proizvoditi hormone. Količina estrogena i gestagena izrazito se smanjuje, a povećaju se količine drugih hormona. Zbog toga, a prije svega zbog snižavanja količine estrogena, dolazi do vegetativnih smetnji kao što su navale vrućine, ubrzavanje rada srca, depresija i nemogućnost koncentriranja.

Pod utjecajem hormona dolazi i do velikih promjena na koži i povećanog taloženja masnoća u tkivima te pojave osteoporoze. Estrogeni imaju osteoprotektivno djelovanje, pa se ženama u menopauzi daju za sprječavanje osteoporoze. I migrena je usko povezana sa spolnim hormonima, pa dodatak estrogena ublažava glavobolju, kao i depresije nakon porođaja i u menopauzi. Loša strana terapije estrogenima jesu nuspojave, npr. tromboze, oštećenja jetre, pojava edema, povećanje tjelesne težine, smetnje krvotoka i moguć utjecaj na nastanak raka dojke. Već je neko vrijeme poznato da i biljni sastojci imaju estrogeno djelovanje. Među njima su najznačajniji izoflavoni. Pripravci od perunike olakšavaju hormonalne tegobe bez neželjenih djelovanja.

Čaj od perunike: Za spravljanje čaja okvirno vrijedi: dvije čajne žličice zdrobljene droge spravljamo kao oparak koji treba odstajati 10 minuta. Pijemo ga triput na dan, u obliku kure, a ako ga dobro podnosimo, možemo ga konzumirati i dulje vremena.

Tinktura: Prema receptu za tinkture, spravljamo je od 20 g zdrobljene droge sa 100 ml 70%-tnog etanola. Tinkturu uzimamo triput na dan, po 15-20 kapi.

Moguća neželjena djelovanja biljke do sada nisu zabilježena.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi