Pripravci od češnjaka, medvjeđeg luka, imele i crvenog gloga pomoć su u regulaciji tlaka i radu srca.
Najbolji savjet za osobe oboljele od visokog tlaka (hipertenzije) je obavezna promjena prehrane.
Umjesto mliječnih proizvoda, šećera i konzervirane hrane, jakih začina, soli, najkraći put promjeni je uvrštavanje u jelovnik povećane količine voća i povrća, kiselog mlijeka te jela od ribe. Tajna uspjeha je povećan unos bioaktivnih sastojaka, biljnih bjelančevina, minerala i vitamina. Također treba smanjiti unos omega-6 masne kiseline (jer izaziva upalna stanja), a povećati unos omege-3 (koja smanjuje upale), a djeluje i protiv visokog krvnog tlaka, protiv sužavanja krvnih žila, protiv zgrušavanja krvi. Ima je u ribi, lanu, bademima.
Promjenom prehrane dovodimo do pojačanja detoksikacije organizma uz čišćenje krvožilnog sustava od ateroplakova - ili arteroskleroze pomoću uporabe ljekovitog bilja.
Bijeli luk - češnjak (Allium sativum L.) među najučinkovitijim je biljnim regulatorima tlaka. Francuzi ga uvrštavaju u četiri mušketira: bijeli luk, mrkva, limun i majčina dušica. Ponajprije ima preventivno ljekovito djelovanje, dakle sprečava nastajanje bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, moždani udar, tumori, infarkt, uz snaženje obrambenog sustava. To je iznimno značajno pri pojavi i liječenju visokog tlaka, jer češnjak tjera na pojačano izlučivanje mokraće, to utječe i na elastičnost krvnih žila te protiv povećanih masnoća u krvi.
Medvjeđi luk ili srijemuž (Allium ursinum L.) za kojeg poznati botaničar Kunzle piše: "Ni jedna biljka na zemlji nije tako djelotvorna za čišćenje želuca, crijeva i krvi kao divlji luk“. Divlji luk je 1992. godine proglašen biljkom godine u Europi.
Za detoksikaciju organizma ne postoji bolje vrijeme od proljeća, kako na fizičkoj, tako i na psihičkoj razini. Znano nam je da je uvjet dobrog zdravlja dobra psihofizička kondicija, a za nju je u proljeće potrebno obilje vitamina i minerala iz prirodne riznice kako bi se na prirodan način namaknuli prirodni sastojci nužni za rad metabolizma. Stariji ljudi sa sela znaju reći da medvjed dobro zna što mu je jesti poslije dugog zimskog sna, a to je divlji češnjak - luk, po čemu je i dobio naziv medvjeđi luk. A da je i za čovjeka medvjeđi luk itekako potrebit, govori nam sljedeća izreka: „Vječno boležljivi ljudi s lišajevima, gnojnim čirevima, osipima, nadalje, skrofulozni i bljedunjavi trebali bi divlji luk cijeniti kao zlato. Mladi ljudi cvjetali bi kao ruže i razvijali se kao jele na suncu.“
Prirodno i učinkovito liječi: dobar je u pročišćavanju cijelog organizma, napose krvi, te čisti i štiti krvne žile od stvaranja arteroplakova, regulira krvni tlak, smanjuje masnoće u krvi, a posebno je preporučljiv u liječenju arteroskleroze i to uznapredovale, kao i kod multiple skleroze i ovapnjenja živaca. Ako uspoređujemo bijeli luk -češnjak s divljim ili medvjeđim lukom, vidjet ćemo da divlji luk sadrži više aktivnih ljekovitih sastojaka, pa i onih kojih nema u kultiviranim vrstama bijelog luka - češnjaka, te je stoga nezamjenjiv u procesu probave.
Medvjeđi luk je poznati stari začin, omiljen u pripremama miješanih proljetnih salata od samoniklog jestivog bilja. U dijetoterapijama uz listove divljeg luka preporučuje se i lukovica i sjeme divljeg luka. Lukovice se mogu u jesen iskopati i konzervirati kiseljenjem, a od listova, dok su mladi i svježi, iscijediti sok, konzervirati i pohraniti te ga možemo koristiti cijelu godinu. Sjeme medvjeđeg luka izvanredan je dodatak biovegeti koja se može izraditi kod kuće. Oprez! Ne berite medvjeđi luk ako niste posve sigurni jer ga je lako ga zamijeniti za otrovni mrazovac, đurđicu ili čemeriku.
Imela (Viscum album L.) kod visokog krvnog tlaka kao posljedice oboljenja srca i bubrega (najprije povisuje, a zatim snižava tlak na normalu, a bilo se ubrzava).
Crveni glog (Crataegus oxyacantha L.) - Kao srčani tonik cvijet crvenog gloga rabi se za liječenje kardiovaskularnih tegoba: za ublažavanje prsnih bolova, za reguliranje srčanih otkucaja i jačanje srčanog mišića te za usporavanje pulsa.
Ujedno djeluje na krvne žile (šireći ih), pojačava opskrbu srca krvlju i kisikom te smanjuje potrošnju energije srca kod pumpanja.
Odličan je za reguliranje visokog i niskog krvnog tlaka te zaštitu koronarnih žila od arterioskleroze, za preventivno djelovanje u sprječavanju infarkta. Plod crvenog gloga utječe na snižavanje kolesterola u krvnoj plazmi i ostalih masnoća u tijelu, kod angine pektoris, kod zamora srca za održavanje normalnih funkcija srca i uravnoteženog krvnog tlaka.
Nema komentara :
Objavi komentar