ISOP (Hysopus officinalis) Fam. Lamiaceae


Popularni nazivi: hisop, blagovanj, blagoran, pravi vrisak, vuzak


Opis: Mali grm sa drvenastim stablom, visine 30-80 cm. Listovi su punog oblika, na krajevima uzani i kopljasti. Cvjetovi su plavi, rjeđe bijele boje, raspoređeni u vertikalnom nizu, tako da formiraju jednostrano klasje. Cvjeta u julu, augustu.

Staništa: Ukrasna biljka, raste u blizini obradivog zemljišta.

Aktivna svojstva: Isparljivo ulje, heterozid, guma, gorke sup-stance, sterolni sastojci, triterpenski sastojci, hisopin, saponin, holin, tanin, mineralne soli.

Sakupljanje: Prije ili za vrijeme cvjetanja. Sušenje se vrši u sjenci.

Farmakološko dejstvo: Behik (protiv kašlja), ekspektorans (za iskašljavanje), diuretik (pospješuje mokrenje), holagog (pomaže lučenje žuči), digestiv (olakšava varenje, a također i izlučivanje gnoja), vulnerarija (sredstvo za iscjeljenje rana), revulzija (odvođenje suvišne krvi), tonik (osvježavajuće dejstvo).

Terapeutske indikacije: Bronhitis (upala bronhija), astma, dispneja (otežano disanje), bubrežna oboljenja, diskinezija (otežano lučenje žuči), dispepsija (poremećaj u varenju), aerofagija (gutanje zraka), abdominalni meteorizam (nagomilavanje zraka u želucu, nadimanje), entorzije (uganuća), povrede.

Način upotrebe:

Infuzija: 1 punu kašičicu dodatu na 250 ml vrele vode treba ostaviti da odstoji 3 minuta. Piti 2-3 šalice na dan, zaslađene medom.

Za osobe povećane nervne razdražljivosti, kao i za djecu, preporučuju se manje doze.

U obliku komprese (obloga od više puta presavijenog platna ili gaze), koristi se u slučaju uganuća. Također se koristi u vidu rastvora za ispiranje usne duplje i ždrijela, kod angine.

Sirup od isopa: Na 100 g isopa, sipati se 1 litru vrele vode i ostaviti da odstoji dok se ne ohladi. Zatim procijediti i dodati se 1600 g meda. Ova smjesa se zagrijava i prije nego što provri, skloni se sa vatre. Ponovo se ohladi i uzima 4-6 žlica na dan u slučaju oboljenja respiratornog trakta (disajnih organa).

2 komentara :

  1. ne, znam malo prije sam napisala komentar i ne znam šta je s njim.

    OdgovoriIzbriši
  2. Razmišljajući o užasu na bliskom istoku, dođoh do isopa i sirće, kojim je zapojen pribijeni na krst Hrist kada je tražio vode, i ta patnja zapojena gorčinom je prouzrokovala "prosvjetljenje", koje je ovdje paralela sa mudrošću čiji je izvor gorčina ili paralela sa soli koja je simbol mudrosti, koja jedino može preporoditi ove užasne događaje. Zaista je gorko kada lako čovjek previdi demonsku opasnost, jer čovjek nije ni toliko razuman ni toliko dobar da bi sam po sebi dorastao zlu koje ga proguta, naročito ako nađe istomišljenike koji se skupe u gomilu i poput lave sve ruše i ubijaju, kao što su dokazali ovi savremeni događaji u Libiji i Siriji koje nazivaju demokratijom, stoga je čovjeku potrebna mudrost da bi dorastao ovom zlu u ime dobra.Nažalost i ja sam iskusila uvođenje ove demokratije koja je meni donjela užasnu patnju, razaranje otadžbine koja je razorena i ne postoji više i zvala se Jugoslavija, u ime dobra najgore zlo. Teško je prepoznati zlo koje se krije iza dobra, to je najopasnije zlo jer je perfidno, stoga se mora biti mudar.

    OdgovoriIzbriši

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi