Znamo li što jedemo?

Potrebno je poznavati namirnice koje svakodnevno konzumiramo. Ovom prilikom ćemo se dotaknuti nekih namirnica koje su česte u prehrani a poznato je da su i štetne po naše zdravlje.


Neki aditivi su toliko opasni da na ljude mogu da djeluju generacijski čak i u drugom ili trećem koljenu i ostavljaju veoma velike posljedice po zdravlje ljudi.

Mada često toga nismo niti svjesni, svakodnevno u svoj organizam unosimo namirnice 'obogaćene' raznoraznim emulgatorima i konzervansima za koje je također utvrđeno da mogu biti štetne ili čak pogubne po naše zdravlje.

Potencijalno opasni kemijski spojevi
Hidrogenizirane masnoće
Transmasne kiseline
Akrilamid
Natrij-nitrat i drugi nitrati
Polifosfati
Opasno mljeveno meso

Dok se potencijalno kancerogeno sredstvo za bojenje 4-MEI može naći u svakoj bočici gaziranog pića u bilo kojoj zemlji svijeta, samo se još kod nas mogu kupiti mesni proizvodi koji sadrže polifosfate i druge štetne sastojke. Neki od njih su, štoviše, toliko opasni da na ljude mogu da djeluju kroz generacije i u drugom ili trećem koljenu, a mada su zvanično zabranjeni, proizvođači ih i dalje obilato koriste kako bi namirnice duže trajale, imale ljepšu boju ili jednostavno prijatniji okus.

Tako se, recimo, konzervans E-407 karagenan odavno nalazi na listi zabranjenih aditiva u zemljama Europske unije, budući da je dokazano da izaziva brojna oboljenja želudačno-crijevnog trakta (među njima i rak debelog crijeva), ali ga kod nas možete naći na svakom koraku, odnosno bukvalno u svakoj mesari.

Savjeti stručnjaka

Nutricionist Ljubomir P. ističe da je crni kruh uvijek bolji od bijelog, a mladi sir od starijeg, te da je najbolje jesti ribu, jer je to najzdravije meso.

Ako je riječ o hladnokrvnim životinjama, onda riba, a ako je riječ o toplokrvnim, onda konjsko meso. Riba je bogata vitaminima i omega 3 masnim kiselinama, a naučno je dokazano da čovjek koji jede ribu tri puta tjedno nema šanse da dobije neko srčano oboljenje. I priroda je to dokazala. Iako žive u najgorim uvjetima, u izuzetno niskim temperaturama, još nijedan Eskim nije imao povišen krvni tlak, srčani ili moždani udar, dodaje Ljubomir P.

Polifosfati su, također, uobičajena pojava u ovdašnjim suhomesnatim prerađevinama, a proizvođačima nimalo ne smeta što je isti dokazano genotoksična materija, te njegovo pretjerano unošenje u organizam može izazvati mutacije gena. Osim što ih stavljaju u šunke i parizere, zabranjeni polifosfati mogu se naći u skoro svakoj trgovini hrane kod nas.

Nigdje se u svijetu polifosfati ne stavljaju u mljeveno meso, osim kod nas, gdje ih možete naći gotovo u svakom kiosku koji prodaje ćevape i pljeskavice. Za to je kriva veterinarska inspekcija, jer ne radi svoj posao. Takve namirnice ne smiju da idu u promet, samo što se ovdje kontrole ne izvršavaju pa svašta prolazi na tržištu.

Coca-Cola - Ne mijenjamo formulu

Iz kompanije Coca Cola glasno kažu da je karamel boja svih njihovih proizvoda bila, jeste i uvijek će biti sigurna i da kompanija ne mijenja čuvenu formulu svojih napitaka.

Tijekom godina povremeno smo modernizirali proizvodni proces, ali nikada nismo mijenjali svoju tajnu formulu. Zamolili smo proizvođače karamela da prilagode proces proizvodnje kako bi se smanjila količina 4-metilimidazola u karamelu, ali to neće imati utjecaja na formulu ili na proizvode savršenog ukusa i visokog kvaliteta, kakve potrošači od nas očekuju - priopćeno je iz ove mega tvornice.

Oprezno sa slatkišima

Osim u slatkišima, sokovima, mesnim i mliječnim proizvodima, štetnih sastojaka ne manjka ni u povrću, jer se prilikom uzgajanja upotrebljavaju brojni pesticidi, od kojih su neki dozvoljeni u određenim količinama, a drugi baš i nisu. Nutricionist Ljubomir P. upozorava da se čak ni takozvana organska hrana više ne može smatrati u potpunosti zdravom, kao i da bi morali da prestanemo da se „pravimo pametni" i da izbacimo iz upotrebe sastojke koji su dokazano pogubni za zdravlje.

Namirnice organskog porekla proizvode se u čistoj i potpuno prirodnoj sredini, dakle na terenima gdje ne postoji nikakvo zagađenje zemljišta, vode ili zraka. Meni je žao što moram da konstatiram da takvih terena na planeti Zemlji više nema! Također, činjenica je da ti aditivi nemaju nikakvu drugu ulogu osim da poprave boju, miris ili ukus nekog proizvoda. Postoje aditivi koji su na crnoj listi, zabranjeni su, pa je njihova upotreba krivično djelo, ali postoje i oni koji su navodno manje opasni i koji se kod nas koriste i dan-danas. Međutim, ako nešto ne valja, ako je u svetu dokazano da su ti sastojci štetni, ja ne znam zbog čega se mi pravimo pametni. Ako je nešto crno - crno je i ne može nikako da bude bijelo samo zato što nama tako odgovara - kaže Ljubomir P.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi