Maslačak je jako ljekovita biljka i dosta zastupljena na našem podneblju. Može ga se naći gotovo svugdje po livadama oko seoskih kuća, pored putova i uz šumarke.
Maslačak se koristi kao začinska biljka i kao lijek. Naime, salata od maslačka je poznata u gotovo svim svjetskim kuhinjama, također je poznat i kao lijek.
Tinkturu od korijena maslačka možete pronaći u svakoj malo bolje opremljenoj trgovini zdrave hrane. Suho korijenje je također traženo, jer se ono najviše i koristi u liječenju.
Maslačak je dobar u liječenju jetre i organakoji su vezani za rad jetre. Uz pomoć ove ljekovite biljke možete liječiti hepatitis, upalu jetre, jetreni kamenac, žuticu i još neke slične bolesti.
Maslačak je dobar i za detoksikaciju našeg organizma. Korijen maslačka čisti jetru od nakupina nečistoća, što doprinosi zdravlju organizma općenito. Za bolje djelovanje korijena ove ljekovite biljke potrebno je korijen sakupljati u pravo vrijeme. Jesen je najbolje doba godine za sakupljanje korijena maslačka, jer se u tom periodu sva energija biljke čuva baš u korijenu.
Za liječenje možemo koristiti svježi i osušeni korijen maslačka. Korijen se treba osušiti u slučaju da ga želimo čuvati jedan duži period vremena.
Ova biljka, kako smo već spomenuli, djeluje antioksidacijski na organizam, pa tako dosta uspješno čisti probavni trakt i pozitivno utječe na obnovu stanica jetre. Za liječenje se koriste svi dijelovi biljke, ali se svaki od njih upotrebljava na različit način, i sa njima se liječe različite bolesti.
Nema komentara :
Objavi komentar