Uzmite đumbir i ojačajte imunitet

Đumbir je super ljekovita biljka (korijen) koji će vam pomoći da ojačate vaš imunitet. Možete ga koristiti u čajevima uz dodatak meda, ili čak piti sok od đumbira. Neki ljudi jednostavno žvaču svježi korijen đumbira.


ĐUMBIR - zingiber officinale - Veoma dobar začin, ali neusporedivo bolji lijek. Đumbir je tropska začinska biljka, porijeklom iz Azije. Veoma je tanka, ima kopljaste listove, pa podsjeća na trsku, a naraste do 1 m visine. Cvjeta sličnog orhideji, a korijenje mu naraste do 20 cm dužine i 1,5 cm debljine. Biljka se razmnožava putem rizoma (korijena). Korijenje je dosta aromatično i ljutkasto, a da bi poslužilo kao začin ili lijek mora biti staro najmanje godinu dana. Može se upotrebljavati u svježem ili suhom stanju. Služi kao dodatak slanim jelima, za kolače, stavlja se u pivo i likere.

Ljekovito djelovanje đumbira


Đumbir je bogat aromatičnim uljima koja sadrže medicinski aktivne sastojke kao što je zingiberen (po njemu je biljka i dobila ime), koji ima veoma jako protuupalno djelovanje. Najnovija istraživanja su pokazala da ovi sastojci sprečavaju razvoj jednog od najrasprostranjenijih virusa obične (sezonske) gripe, imaju antiseptično djelovanje, otklanjaju mučninu, povraćanje poslije operacija i tijekom vožnje, djeluju sedativno (uspoređuju ga sa široko primjenjivanim lijekom za povraćanje metoklopramidom). Đumbir izaziva znojenje, smiruje nadražajni kašalj, podstiče iskašljavanje, snižava temperaturu i efikasan je u liječenju katara pluća. Pomiješanog sa medom, u Americi se koristi kao najpoznatiji kućni lijek za liječenje kašlja, a kada se tome doda i sok od bijelog luka - dobijemo izvrstan lijek za liječenje astme. Istraživanja su pokazala da ekstrakt đumbira snižava kolesterol i trigliceride u krvi, sprečava zgrušavanje krvi, dobar je vazodilatator (širi krvne sudove) i tako rješava problem cirkulacije krvi. Đumbir stimulira probavu, otklanja grčeve, spazme, stimulira rad jetre, dobar je antioksidant, zagrijava i otklanja otoke (edeme).

Najnovija otkrića u istraživanjima sa đumbirom pokazuju da bi on mogao da spriječi razvoj arteroskleroze, artritisa i srčanih oboljenja. Spolja je izuzetno efikasan za masaže kod reume i bolova u mišićima. Đumbir u kombinaciji sa drugim biljkama pojačava njihovo djelovanje i ubrzava njihovu reakciju (djelovanje), pa se u Kini koristi u polovini biljnih mješavina i recepata. Svjež i sušen đumbir su sasvim različiti po svojim svojstvima, kao da su u pitanju dvije potpuno različite biljke: Svjež korijen služi za izbacivanje toksičnih materija iz organizma, čišćenje krvi i znojenje. Suhi korijen đumbira otklanja masnoću, razrjeđuje gustoću krvi, liječi kašalj, dijareju, astmu, povraćanje, pomaže kod jetre, stomačnih problema i reume. Prema rezultatima studije naučnika sa Univerziteta u Michigan iz 2006 god. dokazano je da je đumbir izuzetno efikasno sredstvo za podsticanje samouništenja stanica raka jajnika. Đumbir prekida i sprečava migrenu, a pošto nema nuspojava mogu ga koristiti kako odrasli tako i djeca. U svom sastavu ima značajne količine minerala (kalij, bakar, magnezij i mangan), od vitamina - C i B (najviše B6).

Upotreba i doziranje

Mljeveni prah korijena - od 0,5 do 1,5 grama dnevno, sa vodom, medom ili u hrani. Ekstrakt 1:5 u 60 postotnom alkoholu. Uzimati 15 do20 kapi u čaju, soku ili vodi. Izvana - krema na bazi praha korijena (ne kod akutne upale zglobova).

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi