Cikla - Kako je iskoristiti u kuhinji?

Ciklu je najbolje konzumirati sirovu, i to ribanu s malo limunova soka.


Ako želite poboljšati okus ovako pripremljenoj salati, uz ciklu upotrijebite mrkvu i/ili jednu kiseliju jabuku. Iznenadit će vas punoća okusa ovakve kombinacije.

Sok od cikle vrlo je ljekovit, a okus mu se može poboljšati dodatkom meda i limuna. Ciklu možete konzumirati bilo u kojem obliku bez ikakvih nepovoljnih posljedica i ograničenja, lako je probavljiva i ne utječe negativno na sekreciju želuca.

Na korijenu cikle ostavite dio stabljike i vrh korijena i pažljivo ga operite pod tekućom vodom, pazeći da ne oštetite kožu. Ako ciklu pripremate kuhanjem, u vodu dodajte malo octa ili limunova soka kako biste sačuvali lijepu crvenu boju. Ciklu možete kuhati zajedno s temeljcem, propasirati, dodati začine i crveno vino te poslužiti kao umak uz losos s roštilja ili rakove. Ako pireu od cikle dodate ulje, aceto balsamico, malo vode, sol, papar i nasjeckani kopar, dobit ćete nesvakidašnji salatni preljev koji se osobito dobro slaže s kuhanim šparogama. Kuhanu ciklu možete i kiseliti, pa je upotrijebiti kao uobičajenu zimsku salatu. Ako ciklu pripremate na pari, nemojte je guliti jer ćete tako sačuvati veću količinu nutrijenata. Nakon kuhanja u vodi ili na pari koža cikle se vrlo lako skida i tada je možete dalje pripremati.

Cikla je izvrsna namirnica za pečenje. Neoguljena cikla, umotana u aluminijsku foliju ili bez nje, peče se oko sat vremena na temperaturi pećnice od 190°C. Izvrsna je u kombinaciji sa svinjetinom ili patkom. Želite li postići kontrast slatkastom okusu cikle, dodajte malo luka ili češnjaka. U indijskoj kuhinji naribana sirova cikla može se dodati u pripremi tankog kruha bez kvasca – parathe. Listove cikle možete pripremati kao špinat ili blitvu. Po želji nasjeckane listove cikle dodajte u rižoto. Ako ste mislili da je tu kraj, pire od kuhane cikle dodajte u biskvitno tijesto za pripremu čokoladnog kolača.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi