Cikla je dobra za srce

Svakodnevno konzumiranje pola decilitra soka od cikle znatno će smanjiti povišeni krvni tlak, pokazalo je istraživanje britanskih naučnika.


Istraživanje stručnjaka pokazalo je da je ključni sastojak cikle nitrat, tvar koju nalazimo i u zelenom lisnatom povrću, a koja je odgovorna za reguliranje krvnog tlaka.

Ranije se ovaj ljekoviti učinak ishrane bogate povrćem pripisivao njihovim antioksidantskim vitaminskim karakteristikama. Studija koja je provedena na grupi zdravih osoba sugerira da se kod onih koji su popili pola decilitra  soka od cikle tlak smanjio u roku od samo sat vremena. Naučnici su izvijestili kako je dobar učinak soka od cikle na tlak bio još veći poslije tri do četiri sata, a mogao je da se primijeti i poslije 24 sata, stoji u njihovom izvještaju. Naučnici su utvrdili da se nitrati iz soka cikle tijekom miješanja sa slinom te zahvaljujući bakteriji koja živi na jeziku, pretvaraju u nitrite.

Nakon gutanja sline koja sadrži nitrite, želudačna kiselina omogućuje da se ona pretvori u nitritnu kiselinu ili ponovo ude u krvotok kao nitrit. Dakle, nitriti nastaju iz nitrata u probavnoj mikroflori, a povrće bogato nitratima u organizmu proizvodi više nitrita. Danas više od 25 posto odraslih osoba u svijetu ima povišen krvni tlak, a procjenjuje se da će se ta brojka do 2025. povećati na 29%. Poznato je da je visoki krvni tlak uzrok 50 posto svih koronarnih bolesti i 75 posto moždanih udara.

Naše istraživanje pokazuje da je svakodnevno konzumiranje čašice  soka od cikle ili konzumiranje nekog povrća bogatog nitratima vrlo jednostavan način održavanja zdravog kardiovaskularnog sistema“ rekla je naučnica Amrita Ahluvalia, koja je vodila istraživanje.

Profesor Graham Mekgregor iz Britanskog udruženja osoba s hipertenzijom slaže se s kolegicom, ali ističe da bi trebalo sprovesti dodatna istraživanja, posebno na osobama s povišenim krvnim tlakom i pratiti učinak tijekom dužeg vremenskog perioda.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi