Veprina

U novije vrijeme ova biljka ima veliku ulogu u liječenju nožnih vena, teških i umornih nogu osoba koje tokom dana najviše stoje, kao i osoba oboljelih od gihta.


Veprinu sam upoznao kad i šparogu i bljušt, u redovitim proljetnim berbama koje su u Primorju tradicija poznata od davnina, kao što su poznate i cestarske metle od veprine. Korijen veprine je tradicionalni lijek kojim se pojačava izlučivanje mokraće, izaziva znojenje, liječe proširene vene i hemoroidi, pomaže kod poremećene cirkulacije u šakama i stopalima, te u mozgu, ublažava svrab u predjelu čmara, ispiru razne kožne nečistoće, pomaže u liječenju žutice, u otklanjanju pijeska u mjehuru i bubregu, kod sindroma karpal tunela, tj. ukočenosti prstiju popraćenih bockanjem, kod artritisa, gihta, reumatizma, kod arterioskleroze, kod prevencije flebitisa, kod tumora prostate i varikoznih vena.

Od tinkture može se napraviti mast za hemoroide. Prašak od osušenog smrvljenog korijena veprine, rabimo za posipanje rana kod proširenih vena ili, pomiješanoga s masti, za liječenje hemoroida.

Kontraindikacije. Pripravke od veprine za unutarnju primjenu ne bi smjele uzimati osobe s povišenim tlakom, te trudnice.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi