Vidica

Već i nazivi biljke, kao što su "oči matere božje" - " roža svete Lucije" te "vidovica", govore o u narodu cijenjenoj biljci koja je s pravom stekla svoje mjesto u pučkoj medicini.


Vraćanje vida oboljeloj osobi spada u velika i moćna djela prirode. Vidac je biljka koja izuzetno ljekovito djeluje i liječi bolesti očiju i to od infekcije i upale svih dijelova oka, alergija, iritisa, blefaritisa (zapaljenje ivica očnih kapaka), keratitisa, upale kapaka, upale očne spojnice tj. vjeđa, zelene mrene, upale suznih kanala, slabog vida, očiju umornih od pisanja ili čitanja, raznih iritacija oka, do povišenog očnog tlaka i glaukoma, bolesti dišnih organa (bronhitis, kronični bronhitis, promuklost, gripa, hunjavica, prehlada, sinusitis, rinitis), bolesti želuca i crijeva (slab rad i katar želuca i crijeva, upalna stanja), bolesti prostate, glavobolje i bolove uha, bolesti jetre.

Svježi sok biljke možemo rabiti tako da ga razrijeđenog s destiliranom vodom ukapamo u oko ili stavljamo kao oblog na oko. Obloge treba uvijek pažljivo pripremiti, točno prema receptu. Oblozi se u pravilu stavljaju na zatvoreno oko, na kapak, ili preko oba oka, te se mijenjaju čim se osuše, dakle već nakon 5 minuta. Prašak od suhih listova i cvjetova možemo također koristiti u liječenju i to tako da ga u količini "na vrh noža" u juhi ili soku konzumiramo do dva puta na dan kod spomenutih bolesti.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi