Zečji trn


Zečji je trn još u antici bio poznat zbog svog diuretičnog djelovanja. Već u 1. stoljeću Galen spominje njegovo djelovanje kod bubrežnih kamenaca. U srednjem vijeku ne nalazimo nikakve podatke o njegovoj uporabi. Tek se u 16. stoljeću ponovno preporučuje, namočen u ocat kao lijek pri zubobolji. Otad se njegova primjena neprekidno širi sve do danas, kad je omiljeno i učinkovito sredstvo za izlučivanje tekućine.


ONONIDIS RADIX: Ujesen iskopamo više od deset centimetara dugačak korijen, zajedno s postranim korijenjem, i dobro ga osušimo. Deblje korijene prerežemo po dužini, kako bismo ga lakše osušili. Osušena droga ima blago slatkast miris i aromatičan, slatkasto-gorak, trpak okus. Droga se danas većinom dobiva od samoniklih biljaka.

Raste na sunčanim i suhim mjestima, od nizine do visoko gorskog pojasa. Zimi se nadzemni dijelovi najčešće smrznu, a korijen u proljeće potjera nove izdanke.

Srodne vrste: U Hrvatskoj raste više vrsta zečjeg trna, medu kojima ljekoviti najlakše prepoznajemo po brojnim, snažnim trnovima.

Djelovanje biljke i upotreba u liječenju: Zečji trn ima izražen diuretični učinak i pritom ne uzrokuje nadraživanje bubrega. Njegovu djelovanju pridonose svi sastojci. Koristimo ga za ispiranje kod upalnih procesa mokraćnih organa, kao što je upala bubrega i mjehura, kod pijeska u bubregu i mjehuru, za sprječavanje nastajanja kamenca i skupljanja vode u tkivima (edemi). Droga je, uglavnom u kombinaciji s listovima breze, sastavni dio čajnih mješavina, koje koristimo kod uloga i reume ili kao čajeve za »čišćenje krvi«.

Čaj: Dvije čajne žličice droge prelijemo vrućom vodom i ostavimo da pokriveno stoji pola sata, jer je za djelovanje važno i hlapivo ulje. Pijemo po dvije do tri šalice toplog, nezaslađenog čaja na dan, između obroka. Prema mišljenju nekih stručnjaka, diuretično djelovanje pri daljoj uporabi malo pomalo prestaje. Stoga se tijekom primjene uvijek preporučuju tjedni razmaci. Vrlo je uspješno i liječenje svrbljivih ekcema i mjehurastih osipa oblozima od čaja. Za takvo liječenje možemo upotrijebiti i svježu zelen.

Moguća neželjena djelovanja: Kod uporabe u skladu s preporukama ne treba očekivati popratne pojave. Povećanje doze ne dovodi do povećane diureze. Kad se sposobnost izlučivanja tekućine umanji, treba uporabu prekinuti najmanje na jedan tjedan. Tu drogu nikada ne smijemo rabiti u slučaju kad se tekućina u tijelu nakupila zbog neodgovarajućeg rada srca.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi