Ljekovita biljka Kaćun


Naziv droge, salep, potječe od perzijske riječi sahlep ili shalap, šio znači sluzav. Danas tako nazivamo osušene gomolje kaćuna i napitak koji se zimi spravlja na Istoku. Za drogu i izradu napitaka koriste se gomolji raznih vrsta kaćuna. Salep spominju još drevni grčki pisci, a najveću pozornost posvećivali su mu arapski liječnici. Na Balkanu, gdje su imali velik utjecaj, salep se još danas smatra izvrsnim lijekom. Duboko je ukorijenjeno mišljenje da uvećava spolnu moć, osobito sloga što zadebljali korijeni nekih vrsta nalikuju na testise.


SALEP TUBER: Mesnati gomolji u obliku jajeta ili prsta, iskopani u doba cvatnje, opare se kipućom vodom radi zaustavljanja djelovanja enzima. Potom ih treba dobro osušiti. Sakupljaju se na divljim staništima u Grčkoj, Aziji i Europi. U ljekarni najčešće možemo dobiti mljevenu drogu ili gotove pripravke.

Obični kaćun raste u nas na sunčanim, suhim livadama, krčevinama i u svijetlim šumama. Druge vrste uspijevaju na vlažnim, močvarnim livadama ili gorskim tratinama. Kaćun je zaštićen!

Srodne vrste: Iako je njihov životni prostor sve manji, u nas raste više vrsta kaćuna, u nekim krajevima vrlo često. To nas ne treba zavaravati, cijela je porodica kaćuna izrazito ugrožena. Grubim zahvatima u prirodu - radi dobivanja novih travnjaka, polja ili kod gradnje cesta, njihova se prirodna staništa smanjuju. U zemljama srednje Europe postali su tako rijetki da ih ljubitelji u strogo zaštićene predjele dolaze gledati dalekozorima.

Djelovanje kaćuna i upotreba u liječenju: Salep je tipična droga sa sluzima. Pri kuhanju daje izrazito viskozne sluzi koje tankom prevlakom obavijaju sluznice tijela. Tako ih štite i ublažavaju nadražaje, sprječavaju upale te ublažavaju bol. Salep se koristi kao blag, ali djelotvoran lijek kod upala sluznica crijeva i želuca, osobito u pedijatriji, kod raznih katara i proljeva. To pouzdano i posve neškodljivo sredstvo u nas je s godinama palo u zaborav. Liječnici ga danas ne propisuju, pa ga ljekarne nemaju u zalihama. U nekim zapadnoeuropskim zemljama salep se i danas visoko cijeni kod probavnih smetnji djece te kao ljekovito piće ili dodatak slatkišima.

Moguća neželjena djelovanja: Salep je posve neškodljiv. Uvijek je bio vrlo skupa droga, pa su se krivotvorine spravljale sa svim mogućim sastojcima, zbog čega je počesto dolazilo i do trovanja. Droga kupljena u ljekarni svakako je pouzdana, jer se melje tek nakon prethodne kontrole.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi