Ljekoviti jaglac


U antičko doba jaglac nije bio poznat kao ljekovita biljka. Tek su se u 15. stoljeću u knjigama o ljekovitom bilju pojavili prvi prikazi Primulae veris pod nazivom Herba paralisis. Osobito se koristio kod paraliza koje su bile posljedica moždane kapi. Kao prvoj proljetnoj biljci pripisivala mu se magična moć. Vjerovalo se da može vezivati sunčevu energiju, tjerati demone i mračne more te poboljšavati čovjekovo zdravlje.


PRIMULAE RADIX: Korijenje ubiremo u ranu jesen. Svježi korijen ima ugodan miris koji podsjeća na aniš. Osušeni je korijen bez mirisa. Kod iskopavanja moramo biti oprezni. Korijenje orežemo, a kratki podanak ponovno sadimo kako ne bismo uništili biljku.

PRMULAE FLOS: Cvjetove beremo zajedno sa čaškama. Brzo ih sušimo i spremimo u dobro zatvorene tamne staklenke. Sušenjem gube ugodan miris.

Stanište biljke i rasprostranjenost: U nas rastu obje vrste, ali mnogo rjeđe od velecvjetnog jaglaca (Primula vulgaris). Proljetni jaglac sa zlatnožutim cvjetovima kao i visoki jaglac sa sumporno-žutim cvjetovima raste na sunčanim livadama i grmovi tim rubovima prvenstveno u brdskim i gorskim područjima. Cvjeta od ožujka do travnja, odnosno svibnja.

Srodne vrste: Velecvjetni jaglac (Primula vulgaris Hudson) rijetko se koristi u svrhu liječenja, a za razliku od njega, vrsta Primula auricula L. cijenila se u narodnoj medicini kod reumatskih bolesti (spojevi salicilne kiseline). Obje vrste sadrže saponine koji nisu osobito istraženi.

Djelovanje biljke i upotreba u liječenju: Jaglac olakšava iskašljavanje (djeluje sekretomotorički) i razrjeđuje izlučevine (sekretolitički) kod katara gornjih dišnih puteva. U narodnoj se medicini često koristi kod bronhitisa, kašlja, prehlada, hripavca, astme, uloga i reumatičnih tegoba. Čaj ne djeluje samo kod kašlja, nego potiče i izlučivanje tekućine. Pritom sudjeluju i saponini i flavonoidi.

Čaj: Pola čajne žličice nasjeckanog korijena prelijemo šalicom hladne vode, polagano ugrijemo do vrenja i ostavimo da pokriveno stoji 5-10 minuta. Na dan pijemo po dvije do tri šalice medom zaslađena vrućeg čaja. Kod spravljanja čaja od cvjetova postupamo jednako, samo količinu droge povećamo na dvije čajne žličice.

Moguća neželjena djelovanja: Kod pravilne primjene nema neželjenih nuspojava.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi