Ljekoviti Mažuran


Kod nas je mažuran poznatiji kao začin za variva, juhe od krumpira i masne kobasice nego kao ljekovita biljka. U antici je bio posvećen božici Afroditi. Stari su Grci vjerovali da zeleni dijelovi mažurana namočeni u vinu povećavaju ljubavnu moć. Mažuran ljekovito utječe na probavni sustav, djeluje kod prehlade i astme, glavobolja psihičkog podrijetla i migrene.


MAJORANAE HERBA: Koristimo svježu ili osušenu zelen aromatična mirisa i okusa. Ubiremo u vrijeme cvatnje u srpnju i kolovozu. Čuvamo u dobro zatvorenim posudama.

MAJORANAE AETHEROLEUM: Hlapivo se ulje dobiva vodenom destilacijom. Različita je sastava, ovisno o vremenu ubiranja.

Mažuran potječe s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike, gdje raste kao niski grm. U nas se uzgaja u vrtovima. U toplijim krajevima prezimi i višegodišnja je biljka. U područjima s mrazovima svake ga godine moramo iznova sijati. Mažuran je odličan ali jak začin, pa ga moramo koristiti oprezno. Francuzi mažuran ubiru tek u vrijeme dozrijevanja sjemena, kad je aroma blaža, pa su stoga i količine mažurana u francuskim receptima veće. Podaci se katkada odnose i na miris dobiven sušenjem biljke Origanum onites, koju nazivamo francuskim mravincem.

Djelovanje i upotreba mažurana u liječenju: Mažuran djeluje na želudac i probavne organe (stomahik, karminativ), pouče izlučivanje tekućine preko bubrega (diuretik), omogućava znojenje (diaforetik). Ublažava bolove kod upale živaca. Potiče menstruaciju tako što pojačava slabo krvarenje i ublažava bolne grčeve. Glavne su aktivne tvari eterično ulje, fenolni derivati i ružmarinska kiselina. Hlapivo ulje sprječava razvoj gljivica (fungicidno djelovanje), bakterija (baktericidno djelovanje) kao i virusa (antiviralno djelovanje). Ružmarinska kiselina osobito je dobar adstringens, sprječava upale i razvoj bakterija te virusa. Ružmarinska je kiselina usto i snažno antioksidativno sredstvo. Uporaba mažurana kao začina u masnim proizvodima korisna je jer ružmarinska kiselina ne dopušta da masnoće prebrzo postanu užegle. U obliku masti ili ulja za masažu mažuran i njegovo eterično ulje pomažu kod reumatskih bolesti, upale živaca, uganuća i iščašenja, katara dišnih organa, grčevitog kašlja i astme. Eterično ulje mažurana okrjepljuje, pa ga koristimo kod depresija, neuroze te probavnih smetnji, glavobolja živčanog podrijetla i migrene.

Moguća neželjena djelovanja biljke: Kod navedene uporabe nisu zabilježena. Kad pretjerano povećavamo količinu eteričnoga ulja, možemo osjetiti glavobolju.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi