Mala i obična bedrenika


Bedrenika se kao zasebna ljekovita biljka pojavila još u 16. stoljeću, u knjizi o ljekovitome bilju Jakoba Theodora Tabernaemontana, koji ju je jako hvalio. U doba kuge pripisivalo joj se snažno ljekovito djelovanje. Koristila se kod uloga, visoke temperature, za liječenje bolesti jetre i zacjeljivanje rana. Kasnije su je liječnici u jednom razdoblju koristili rijetko. U narodnoj medicini njezina se uporaba bez prekida očuvala do danas, osobito za ispiranje kod upale ždrijela. To je potaknulo suvremena istraživanja koja su u korijenu bedrenike otkrila cijeli niz aktivnih tvari.


PIMPINELLAE RADIX: Korijen obiju vrsta skupljamo u jesen, a možemo i u proljeće. Debelo korijenje treba razrezati, kako bi se dobro osušilo. Aromatična je mirisa i aromatična, oštra i ljuta okusa. Čuvamo ga u zatvorenim posudama.

Stanište bedrenike i rasprostranjenost: Obje su vrste raširene u nas. pri čemu mala bedrenika raste na suhim travnatim obroncima.

Srodne vrste: Kod nas raste šumska anđelika (Angelica sylvestris L.) koja se rijetko koristi u narodnoj medicini. Njezina srodna vrsta ljekovita andelika (Angelica archangelica L.) izrazito je raširena na riječnim obalama i vlažnim livadama u srednjoj i sjevernoj Europi. Ta cijenjena ljekovita biljka značajan je sastojak brojnih čajnih mješavina. Često se uzgaja u nasadima, radi dobivanja droge (ANGELICAE RADIX). Droga sadrži furanokumarine ksantoksin, imperatorin, umeliferon i brojne druge, hlapivo ulje (0,1-0,5%), gorke tvari, trjeslovine, organske kiseline, pektine i smole. Koristi se kao diuretik. Osvježava i okrjepljuje kod bolesti želuca i crijeva, poboljšava probavu i ublažava grčeve. Za vanjsku primjenu koriste se pripravci s hlapivim uljem (masaža kod reumatskih bolesti). Korijen se zbog aromatična okusa stavlja u razne likere. Kandirane mlade stabljike često se koriste za ukrašavanje torta i ostalih slastica. Lako se uzgaja u vrtu, gdje je vrlo dekorativna.

Djelovanje biljke i upotreba u liječenju: Gorke tvari i saponini pospješuju izlučivanje sluzi i olakšavaju iskašljavanje. Droga se koristi kod bronhitisa i astme. Gorke tvari utječu i na probavne žlijezde, osobito na jetru. Značajno je i diuretično djelovanje bedrenike. Potiče izlučivanje tekućine i pozitivno utječe na ženske spolne organe (emenagog) te pospješuje metabolizam kože. Često se koristi u gotovim pripravcima zajedno s ostalim drogama. Iscrpina se dodaje žestokim pićima i mješavinama začina.

Čaj od bedrenike: Dvije čajne žličice droge namočimo u hladnoj vodi i ostavimo da stoji 8 sati, a potom ugrijemo do vrenja. Pijemo četiri tjedna, u obliku kure, po jednu do dvije šalice na dan. Čaj se koristi i za grgljanje i ispiranje kod angine.

Moguća neželjena djelovanja bedrenike nisu poznata (kod preporučenih količina).

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi