Mala bokvica ili suličasti trputac


Ljekovito djelovanje trpuca prati nas već tisućljećima. Iznimno se cijenio u staroj kineskoj medicini. Grčki liječnik Dioskorid (oko 50. g. n.e.) u svojoj mu je knjizi posvetio opsežno poglavlje u kojem je hvalio njegovo djelovanje kod mnogih bolesti. Već je njegov suvremenik, rimski prirodoznanac Plinije biljku nazvao »plantago« i visoko cijenio njezino djelovanje kao adstringensa. U srednjovjekovnim knjigama o ljekovitom bilju ta se vrlo cijenjena biljka preporučivala za čak 24 različite bolesti. U narodnoj medicini njezina se velika popularnost očuvala i do danas.


PLANTAGINIS LANCEOLATAE FOLIUM ili PLANTAGINIS LANCEOLATAE HERBA: Pojedine listove ili cijelu biljku ubiremo u vrijeme cvatnje. Nakon svake košnje trputac ponovno izraste, tako da ga možemo ubirati od svibnja do listopada. Kod sušenja listovi, zbog aukubina, često pocrne, stoga ga sušimo brzo. Osušena droga ima blag, ugodan miris po travi i medu te blago gorko-slatkast okus. Za drogu se uglavnom ubire na prirodnim staništima, a katkada se i uzgaja.

Stanište i rasprostranjenost: Vrlo rasprostranjeno raste uz putove i na livadama, od nizine do planinskog pojasa.

Djelovanje biljke i upotreba u medicini: Zbog trjeslovina djeluje kao adstringens, a zbog sluzi ublažava upale. Poboljšava izlučivanje sluzi i iskašljavanje. Koristimo ga kod katara gornjih dišnih puteva, kod upale sluznice usne šupljine i ždrijela te kod bolesti debelog crijeva (colon irritabile). U narodnoj se medicini koristi za liječenje rana, često u mješavini s kamilicom, za ispiranja ili obloge. Na manje rane ili posjekotine polažemo smrvljene listove. Smrvljeni listovi ili sok iz listova sprječavaju nastanak oteklina i svrbeži kod uboda insekata. Svježi sok preporučljiv je i za proljetne kure, za »čišćenje krvi« i poticanje metabolizma. Zahvaljujući velikoj količini kalija, droga djeluje i diuretički.

Čaj od trpuca: Dvije čajne žličice narezane ili razmrvljene droge spravljamo kao oparak. Pijemo po dvije do tri šalice metlom zaslađenog čaja na dan. Ima ugodan miris i okus, pa je pogodan i za davanje djeci.

Neželjena djelovanja biljke nisu zabilježena.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi