Ružmarin ili zimorad - Rosmarinus officinalis - Ljekarničko ime: Flores, Folia Rosmarini.
Uzgaja se po vrtovima, ali ga nalazimo mnogo i u divljini naših primorskih krajeva. Kao grm naraste i preko metar visine. Pošto je biljka opće poznata, poseban opis nije potreban.
Sabiru se listovi, cvjetovi i vrške od proljeća do jeseni. Suši se u hladu na tavanu. Zbog jakog aromatičnog mirisa, treba ga suhog držati u limenkama ili dobro zatvorenim polivinilskim vrećicama.
U obliku čaja liječi katar probavnih organa, tjera znoj, mokraću i vjetrove. Jača želudac, liječi bolesti bubrega, jetra, srce, reumu, kao i uzetost. Tko osjeća slabost u nogama, ili ima otečene noge, neka dnevno masira noge 2—3 puta alkoholom (špirit) u kojem se kvasilo lišće ružmarina. Slabi na očima neka njime masiraju sljepoočice. Narod list ružmarina troši kao začin u raznim jelima: stavljaju ga u ulje u kojem peku ribu.
U slučajevima slabosti od prenapornog fizičkog ili umnog rada, priprema se čaj: u lončiću vode zakuhaju se 2—3 listića ružmarina i 2 listića pelina, što je ujedno odličan lijek za one koji boluju od crijevnog katara. Uzima se jedna šalica toga čaja ujutro prije jela i šalica prije spavanja. Čaj pripremljen od 30 g ružmarina u litri vode, gdje se kvasio 2—3 sata pa i dulje, nakon toga se procijedi i pije dvaput dnevno prije jela; taj čaj podstiče stvaranje želučanih sokova.
Kupelji od ružmarina (4 pregršti na 5 litara vode kuha se 3—5 minuta), liječe čireve na tijelu i kožne osipe. Čaj od jedne žlice na 300 g ključale vode otvara stolicu i liječi srce.
U ružmarinu se može naći: gorčine, arbutina, kvercitrona, glikozid, limunske kiseline, erikolin, pektrina, eteričnog ulja, smole i drugih tvari.
Tinktura ružmarina: 2 žlice usitnjenog lišća i cvijeta na litru alkohola 60% jakosti pustiti da stoji 10 dana. Nakon toga ocijediti. Od tog lijeka uzeti 6—10 kapi na kocku šećera ujutro natašte. Može se uzeti i s medom. To je vanredan lijek protiv gihta, reume i upaljenja zglobova (artritisa).
U listu ružmarina ima glikozida, erikolina, arbutina, kvercitrona, limunske kiseline, gorčine, masti, pektina i eteričnog ulja.
Nema komentara :
Objavi komentar