Crni trn ili trnjina


Crni trn je vrlo stara ljekovita biljka koju i danas s uspjehom koristimo kod kroničnih zatvora u djece i odraslih, onemoćalih bolesnika. Pronađena je još u iskopinama iz sojeničarskog razdoblja, kada se vjerojatno koristila i za prehranu i kao lijek. O ljekovitom učinku cvjetova govore antički i, kasnije, arapski pisci. U srednjem vijeku napitci od crnog trna primjenjivali su se kod nesanice. Prije svega su se cijenili njegova blaga sposobnost čišćenja crijeva, te okrjepljujuće djelovanje na želudac.


PRUNI SPINOSAE FLOS: Crni trn cvjeta na samome početku proljeća. Cvjetove beremo u ožujku ili početkom travnja, prije nego što se rascvjetaju. Cvjetovi imaju blag miris koji podsjeća na gorke bademe, a koji se pri sušenju izgubi. Sušimo ih brzo, kako ne bi posmeđili, a čuvamo ih u dobro zatvorenim posudama.

PRUNI SPINOSAE FRUCTUS: Zdrave plave plodove ubiremo u kasnu jesen, pošto su neko vrijeme bili izloženi mrazu. Tek tada postaju jestivi, jer se u to vrijeme raspadaju velike količine trjeslovina. Možemo ih sušiti i zimi dodavati čajnim mješavinama. Najčešće spravljamo sok ili pekmez koji u djece potiče apetit.

Stanište biljke i rasprostranjenost: U nas vrlo rasprostranjeno raste u živicama, na kamenitim sunčanim obroncima i svijetlim šumama.

Srodne vrste: Sremza (Prunus padus L.) i trešnja (Prunus avium L.) u narodnoj su medicini vrlo omiljene i često se koriste. Plodovi sremze zbog trjeslovina se koriste kod bolesti probavnih organa. Mješavina listova, kore i cvjetova poznat je narodni lijek kod uloga. Glavna je aktivna tvar prunin, glikozid cijanovodične kiseline. U većim količinama uzrokuje glavobolju. Peteljke trešnje i višnje daju dobar prsni čaj pogodan za uporabu kod prehlada.

Djelovanje biljke i upotreba u medicini: Cvjetovi opuštaju grčeve, ublažavaju bolove i djeluju blago purgativno. U narodnoj medicini već se dugo koriste kod tvrdokornih zatvora gdje drugi purgativi stanje uglavnom pogoršavaju. Čaj od suhih plodova ili pekmez povećavaju apetit, pomažu kod tegoba s mjehurom, pri upalama grla i sluznice usta.

Čaj od crnog trna: Od dviju tajnih žličica droge cvjetova spravljamo oparak i pijemo ga ujutro i navečer, po jednu šalicu. Suhe plodove 6 sati namačemo u hladnoj vodi, a potom grijemo do vrenja i ostavimo da odstoji još 10 minuta. Pijemo po tri šalice na dan.

Moguća neželjena djelovanja crnog trna: Nisu poznata. U kućnoj ljekarni preporučljivo je imati tu drogu, osobito kad djeca trpe od zatvora ili nemaju tek.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi