Kako na prirodan način smanjiti razinu masnoća u krvi?


Naše tijelo posjeduje mehanizme koje nazivamo autokoide (auto - sam; akos - liječi) to jest stvara ih sam organizam koristeći se tvarima iz naše prehrane što dovodi do toga da se prirodnim putem organizam bori protiv nastalih poremećaja.


Suvremeni čovjek nastoji pomoću lijekova te raznih dijeta smanjiti povišene masnoće, a pritom ne iskorištava najjače oružje, a to je promjena prehrane. Znano nam je da je posljedica konzumiranja visokokaloričnih proizvoda od mlijeka do jaja te višestruko zasićenih masnoća, kao što je masna kiselina omega 6, ubrzo dovodi do porasta kolesterola (unosimo ga hranom, ali ga i stvara organizam), masnoća u krvi sa svim štetnim posljedicama takve prehrane. Rješenje je potrebno tražiti u unošenju omege 3 i omege 9 (maslinovo ulje), koje ubrzo normaliziraju, to jest uravnotežuju i smanjuju štetno djelovanje povišene omege 6. Visok krvni tlak (hipertenzija) i kolesterol, prema dosadašnjim znanstvenim istraživanjima, među najvećim su rizičnim faktorima najčešćih oboljenja naše civilizacije. Visoka razina kolesterola u krvi dovodi do kardiovaskularnih oboljenja.

Omega 3, koja se nalazi u ribama sjevernih mora, izuzetno je djelotvorna, posebice za kardiovaskularni sustav. Sprečava stvaranje tromba, pomaže opuštanju i proširivanju krvnih sudova, povećava elastičnost membrane crvenih krvnih pločica, smanjuje smetnje srčanog ritma, smanjuje količinu ukupnog kolesterola i triglicerida, povećava nivo HDL-a i tako smanjuje ovapnjenje vena i krvnih sudova i u srcu, smanjuje visok krvni tlak, smanjuje mogućnost nastanka upale zidova krvnih sudova, sprečava sužavanje krvnih sudova i nastanak tromba. Zaustavlja diobu zloćudnih stanica, sprečava stvaranje metastaza ili smanjuje mogućnost njihova nastanka. Štite srce i mozak od udara, od razvoja autoimunih bolesti, smanjuje rizične faktore nastanka karcinoma i rast arterioskleroze, omogućuje odstranjivanje teških metala iz tijela. Najveću djelotvornost pokazuje kod tumora jetre, gušterače, debelog crijeva, dojke, prostate i leukemije.

Za smanjenja kolesterola pomaže i kruh od cjelovitih žitarica koji u probavnom sustavu nabubri vezujući žučnu kiselinu koja je prethodno vezala na sebe kolesterol te na taj način pomoću balastnih tvari odvodi iz našeg organizma kolesterol. Narodna medicina preporučuje orahe za ravnotežu masnoća.

Uzme se 21 orah te se svaki dan ujutro, u podne i uvečer pojede po jedan orah i tako sedam dana. Ovaj provjeren i djelotvoran narodni recept podsjeća da se slično liječi sličnim, imajući saznanja o bogatstvu masnoća u orahu. U savjetima za povišene masnoće, uz savjet o promjeni prehrane (ne dijete), nastojimo vas upozoriti na važnost svakodnevne uporabe začina u prehrani kao što su luk, češnjak, đumbir, kurkuma, kim i lan. Češnjak ponajprije ima preventivno djelovanje, dakle sprečava nastajanja bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, moždani udar, tumori, infarkt, povišene masnoće, snaženje obrambenog sustava. Kurkuma se preporučuje kod povišenog kolesterola i triglicirida jer snižava postotak kolesterola, triglicerida u krvi, djeluje antitoksički, antimikrobno i slično. Uzimamo je u obliku praška kojim začinjavamo jelo 1-2 puta na dan. Đumbir smanjuje i uravnotežuje masnoće u krvi (kolesterol, triglicerid, lipide) te ujedno sprečava štetno djelovanje na stjenke krvnih žila, sprečava upalu i stvaranje ugruška odnosno tromba. Uzimamo ih u obliku praška kojim začinjavamo jelo 1-2 puta na dan. Lan kod problema s masnoćama u krvi postaje klin kojim se vrlo brzo i na prirodan način odstranjuju povišene masnoće, a ujedno okrepljujete cijeli organizam njemu neophodnim sastojcima toliko potrebnim za rast stanice i ravnotežu metabolizma masnoće. Danas se više ne sumnja u lan i slobodno mogu reći da nam je to nužna namirnica koju, ako do sada nisam, moramo na neki način uvrstiti u našu prehranu. Bilo da ga posipamo po raznim salatama, dodajemo raznim jelima, i to mljeven neposredno prije uporabe, ili pripremimo čaj od sjemena lana. Evo najvažnijih razloga zašto je to tako sjeme lana sadrži masnu kiselinu omega 3 (alfalinolenska kiselina, linolenska kiselina), u lanu ima sedam puta više masne kiseline omega 3 nego u orahu koju naš organizam mora unositi hranom jer je sam ne može sintetizirati.

Prirodni lijekovi: biljke, voće, povrće…


KOPRIVA pobuđuje izmjenu tvari, jača i čisti krv i cijeli organizam od masnoća, liječi bolesti metabolizma, jača imunitet, snižava visok tlak.

STOLISNIK tisućljetna tradicija stolisnika bilježi da se ova biljka oduvijek upotrebljava i u liječenju i u sprječavanju infekcije kod vanjskih i unutarnjih krvarenja, ženskih bolesti, za čišćenje krvi i izbacivanje sekreta te unutarnjih upalnih procesa (mokraćni organi, želudac, crijeva).

POVRĆE: artičoka, crna rotkva, kukuruz, kupus, kiseli kupus, mak, mrkva, soja, špinat itd.

VOĆE: grejp, jabuka, limun, lubenica, naranča, šipak itd.

ORAŠASTI PLODOVI: kesten, kikiriki, kokos, lješnjak i orah.

RIBE: srdela, skuša...

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi