Hrast lužnjak


Hrastovu koru bogatu trjeslovinama naši su preci odavno rabili za zaustavljanje krvarenja i protiv proljeva, kao i za štavljenje životinjskih koža i izradu proizvoda od kože. U 16. stoljeću su se koristili i listovi i žirevi, a danas rabimo samo hrastovu koru.


QUERCUS CORTEX: Koru mladih grana i stabala sakupljamo u proljeće, prije nego što hrast potjera listove. Za potrebe farmaceutske industrije uzgajaju se hrastovi nasadi koji se svakih nekoiko godina porezu. Kora s takvih mladih debala ima lijepu, sjajnu površinu. Osušena droga ima karakterističan miris i gorkotrpak okus. Sami nikada ne smijemo uništavati mlada hrastova stabla jer vrlo sporo rastu. Drogu kupujemo u ljekarni. Suha kora lijepe je žućkaste boje. Ako se oboji crveno, postaje manje vrijednom jer se pritom dio djelatnih tvari promijeni. Okrugle šiške na listovima hrasta ili bodljikave šiške na žiru nastaju nakon uboda osa šiškarica koje u njih odlažu svoja jajašca. Te tvorbe sadrže osobito velike količine trjeslovina (do 30%), pa su se stoga nekada intenzivno ubirale za potrebe kožarske industrije.

Stanište hrasta lužnjaka i rasprostranjenost: Obje vrste rastu po šumama, lugovima i gajevima u cijeloj Hrvatskoj.

Srodne vrste: Možemo koristiti i ostale listopadne vrste hrasta koje rastu u nas. Važna ljekovita biljka koja sadrži trjeslovine jest i crna joha (Alnus glutinosa (L.) Gaertn.). Botanički nije srodna hrastu, ali je zbog trjeslovina katkad koristimo na sličan način.

Djelovanje i upotreba u liječenju: Pripravci od kore djeluju kao adstringens. Koristimo ih u obliku obloga ili kupelji kod kožnih čireva, rana, fisura, hemoroida, vlažnih ekcema, kod ozeblina i pri jakom znojenju nogu i ruku te kod zaraze gljivicama. Kupelji su djelotvorne kod kožnih upala dojenčadi i upala anusa i vanjskih spolnih organa. Trjeslovine zgušnjavaju stanice epiderme, smanjuju izlučivanje žlijezda znojnica i lojnica te sprječavaju naseljavanje bakterija na koži. Čaj uzimamo za ispiranje pri upali grla (angina), desni i drugih upalnih procesa u usnoj šupljini. Kao i sve droge koje sadrže trjeslovine, kora hrasta u razrijeđenim pripravama i čajnim mješavinama zaustavlja najrazličitije proljeve. Trjeslovine zgušnjavaju gornje slojeve stanica sluznica, čime smanjuju izlučivanje složnih žlijezda. Istodobno sužavaju kapilare, smanjuju prokrvljenost i peristaltiku crijeva. Manja krvarenja prestaju i upale se malo pomalo stišavaju. Zbog blaga lokalnoanestetična djelovanja ublažavaju bolove. Napokon, djeluju i dezinfekcijski, jer oštećuju površine stanica raznih mikroorganizama i sljepljuju ih.

Moguća neželjena djelovanja hrasta: Droge nikada ne koristimo dulje od dva tjedna. Kod većih otvorenih kožnih oštećenja hrastovu koru i ostale droge koje sadrže trjeslovine ne koristimo zbog opasnosti od oštećenja jetre.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi