Crna bazga ili zova


Grčki i rimski liječnici bazgu su koristili kao diuretik, kod ženskih bolesti, pri upalama kože i čireva. Od srednjeg vijeka njegovu ljekovitu snagu koristimo za poticanje znojenja i olakšavanje iskašljavanja. Djelovanje bazge zacijelo je odavno poznato; arheolozi su njezine ostatke pronašli među ostacima sojeničarskih naselja.


SAMBUCI FLOS: S cvata poskidamo pojedinačne cvjetiće. Svake godine ubiremo svježe i sušimo ih brzo i oprezno, kako ne bi posmeđili. Čuvamo ih u dobro zatvorenim staklenim posudama. Imaju karakterističan miris. U ustima stvaraju blago sluzav, kasnije trpak okus.

SAMBUCI FRUCTUS: Zrele plodove crne bazge sušimo. Slično borovnici, djeluju protiv proljeva. Od svježih plodova spravljaju se pekmezi i sokovi.

SAMBUCI NIGRAE CORTEX: Osušenu koru obično ne koristimo u čajnim mješavinama, osušeno korijenje još rjeđe.

Stanište i rasprostranjenost: Bazga raste kao drvo ili grm u živicama, svijetlim šumama, uz seoska imanja i u naseljima.

Djelovanje bazge i uporaba: Čaj od bazgova cvijeta potiče znojenje (djeluje diaforetički) i izlučivanje bronhijalnih žlijezda. Još nije objašnjeno koji sastojci djeluju diaforetićki. Kao i kod lipe, i kod bazge dio stručnjaka drži da na znojenje utječu isključivo veće količine vruće tekućine koju primamo čajem. Flavonolni glikozidi i eterično ulje trebali bi svojim mirisom i okusom olakšati ispijanje veće količine čaja. U kliničkim ispitivanjima dokazano je da kod zdravih osoba ne dolazi do poticanja znojenja. Pretpostavlja se da samo bolesnici s povišenom tjelesnom temperaturom na podražavanje sastojaka bazge reagiraju izraženim znojenjem. Na pokusima sa životinjama potvrđeno je djelovanje ursolne kiseline protiv upala, kao i hepatoprotektivno djelovanje beta-amirina.

Čaj: Od dviju do triju čajnih žličica osušenih cvjetova načinimo oparak. Triput na dan pijemo po jednu ili dvije šalice vrućega čaja, kojemu samo kod kašlja dodajemo med. Možemo ga koristiti za kuru znojenja.

Moguća neželjena djelovanja bazge: Kod pravilne uporabe cvjetova nisu zabilježene neželjene nuspojave. Bolesnici sa slabim srcem moraju biti oprezni pri kurama za znojenje. Nezreli plodovi, listovi i kora u osjetljivih osoba uzrokuju slabost, povraćanje, proljeve, groznicu, vrtoglavicu i grčeve. Za spravljanje sokova i marmelada sakupljamo samo zrele plodove, kojima odstranjujemo peteljke.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi