Milogled ili zdravčica


Milogled je nekoć bio vrlo cijenjena ljekovita biljka, tako da mu je naziv bio »ljekoviti« a ne »obični« kao danas. Autori knjiga o ljekovitom bilju iz 16. i 17. stoljeća tvrdih su: »Non eget chirurgo gui saniculam habet« (Tko ima milogled, kirurg mu nije potreban). Kod seoskog stanovništva i do danas se očuvala unutarnja primjena kod krvarenja iz pluća, želuca i bubrega, kao i korištenje izvana kod tupih ozljeda i kožnih bolesti. S obzirom na mnogobrojne aktivne tvari koje ta biljka sadrži, uporaba milogleda bila je ispravna. Danas se osobito preporučuje jer su aktivne tvari dobro istražene. I u Americi se vrlo često koriste vrste koje rastu na tom kontinentu.


SANICULAE HERBA i SANICULAE RADIX: Svi su dijelovi biljke ljekoviti. Zelen ubiremo u vrijeme cvatnje, a korijen ujesen. Zelen dobro sušimo. Vrlo brzo poprima smeđu boju, pa je stoga čuvamo u dobro zatvorenim posudama. Suha droga ima slab miris i gorak, trpak okus. Osušeni je crni korijen vlaknast i ima trpak, pomalo oštar okus.

Stanište biljke i rasprostranjenost: Vrlo rasprostranjeno raste u šumama, od nizine do planinskog pojasa.

Djelovanje i uporaba: Unatoč velikim količinama dokazano djelotvornih sastojaka, o djelovanju milogleda ima malo stručnih podataka. Djeluje kao adstringens i polite iskašljavanje. Vrlo je preporučljiva primjena kod katara dišnih organa. U pučkoj medicini često se koristi koti krvarenja iz pluća, želučanih tegoba i krvi u urinu. Važna je i uporaba izvana, kod rana i kožnih čireva koji ne zacjeljuju te kod tupih ozljeda s modricama. Pritom važnu ulogu ima alantoin, koji potiče nastajanje novog tkiva. Zacjeljivanje potiču i saponini koji sprječavaju rast mikroorganizama i gljivica.

Čaj: Dvije čajne žličice droge spravljamo kao oparak. Kod želučanih tegoba, proljeva i krvarenja iz bubrega pijemo po jednu do dvije šalice na dan. Tako ga koristimo i izvana za ispiranje, obloge kod gnojnih rana i čireva te za grgljanje kod upalnih procesa u usnoj šupljini.

Moguća neželjena djelovanja biljke: Zbog razmjerno velike količine saponina, ne povećavamo preporučene količine. Kod osjetljivih bolesnika može uzrokovati nadraživanje želuca.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi