Ljekovita kadulja


Antički su pisci visoko cijenili ljekovitost te biljke. Plinije ju je nazvao »salvia« (ljekovita), šio potječe od latinske riječi salvus (zdrav). Kralj Karlo Veliki poticao je uzgajanje kadulje u cijelom kraljevstvu. Ubrzo je u samostanskim, gradskim i seoskim vrtovima osim rutvice rastao i taj maleni polugrm ugodna mirisa. U srednjem vijeku kadulja je, pored rutvice, čistaca i trpuca, uživala velik ugled. Smatrala se sredstvom za produljenje života i protjerivanje zloduha. Već je i tada izišla knjiga koja je na 400 stranica govorila o njezinu djelovanju i uporabi. Stanovnici Sredozemlja, njezine domovine, još su je i ranije poznavali i cijenili kao ljekovitu biljku i začin.


SALVIAE FOLIUM: Neposredno prije cvatnje ubiremo listove koji su s gornje strane sivo-zeleni, a s donje vunasto dlakavi. Osušena droga ima karakterističan miris i aromatičan, gorak okus.

SALVIAE AETHEROLEUM: Eterično ulje dobiva se vodenom destilacijom mladih, još zelenih grančica i listova, neposredno prije cvatnje biljke. Hlapivo ulje destilirano od dalmatinske kadulje vrlo je cijenjeno. Gotovo je bezbojno.

Stanište biljke i rasprostranjenost: Kadulja samoniklo raste na suhim, kamenitim tlima u priobalju, ili se uzgaja. Nije pretjerano osjetljiva na mraz. Najrasprostranjenija je na jadranskoj obali i po otocima. Cvate od svibnja do lipnja. Omiljena je ispaša za pčele. Kaduljin med ima osobit, blago gorak okus i prikladan je za zaslađivanje čajeva protiv kašlja.

Čaj od kadulje: Od pola čajne žličice (1-2 g) droge i šalice vode spravljamo oparak, koji pokriven treba odstajati 5 minuta. Kod tegoba sa želucem i crijevima pijemo po jednu šalicu, pola sata prije jela. Od jedne čajne žličice spravljamo oparak. Koristimo ga izvana za ispiranje i grgljanje, pranje znojnih ruku i nogu te drugih dijelova tijela na kojima se jako znojimo.

U narodnoj su medicini kod kašlja omiljeni kaduljini listovi kuhani u mlijeku. Takav način spravljanja možemo koristiti kod droga koje sadrže eterična ulja, jer se ona dobro tope u masnoćama. Ovaj pripravak zaslađen medom prikladan je za djecu. Dajemo im jednu šalicu na dan, na žlicu.

Moguća neželjena djelovanja kadulje: Kod propisane uporabe kadulje kao ljekovite droge ili začina neželjenih djelovanja uglavnom nema. Kod dnevnih količina većih od 15 g droge i produljene uporabe dolazi do neugodnih posljedica kao što su npr. suhoća usta, znojenje, osjećaj vrućice, ubrzano bilo i nesvjestica. Toksična je doza ulja 2 g. U trudnoći ne uzimamo alkoholne iscrpine i eterično ulje, a čaj i kao začin samo kraće vrijeme.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi