REPUH (Petasites officinalis) Fam. Compositae


Popularni nazivi: veliki podbel


Opis: Zeljasta, višegodišnja mirišljava biljka sa dugim, snažnim i mesnatim korijenom. Stablo joj je pravo, jednostavno, prekriveno sitnim, mekim vlaknima i na sebi nosi male listiće (nalik na krljušti) crvenkaste boje. Bazalni listovi su raspoređeni u rozeti, širine do 1 m u prečniku: imaju srcasto-bubrežast oblik, nejednako su nazubljeni kratkim trouglastim zubcima, na poleđini su vlaknasti, a kasnije glatki. Cvjetovi su cilindričnog oblika, prljavo-bijele do ružičasto-ljubičaste boje, raspoređeni u vidu ansambla sitnih cvjetića na gornjem dijelu drške i to tako da podsjećaju na klip kukuruza. Smješteni su ispred listova. Crvenkasti, purpurni, roze (boja mesa) cvjetovi nam pomažu da razlikujemo ovu biljku od drugih vrsta, koje imaju slične listove, a prije cvetanja ih prepoznajemo po cjevastoj, obloj peteljci, za razliku od podbela kao i od bijelog repuha (Petasites albus), koji imaju rizome bez čvorova i tanke, cilindrične peteljke.

Petasites kabikianus, koji se također ubraja u ljekovite biljke, prepoznaje se po svojim vlaknastim listovima sa donje strane i cjevastim peteljkama.

Korijenje se sakuplja prije cvjetanja.

Stanište: Raste pored potoka, izvora, na vlažnim mjestima, periferiji šuma i u jarku.

Upotrebljivi dijelovi: Listovi i korijen.

Sakupljanje: Lišće se bere od maja do jula, kada je potpuno oformljeno. Korijenje se bere od marta do aprila, a najbolje je u septembru - oktobru. Pošto se očisti od zemlje, tanko korenje se isječe na male komade, ako je neophodno, rasiječe se i po dužini, i suši se na suncu ili toplom zraku.

Aktivna svojstva: Kalijumove soli, inulin, isparljivo ulje, baktericidne supstance (supstance koje uništavaju bakterije).

Farmakološko dejstvo: Diuretik (pospješuje mokrenje), sudorifik (podstiče znojenje), adstrigens (izaziva stezanje), antiseptik (protiv klica).

Terapeutske indikacije: Grip, akne, furunkuloza (čiravost), ekcem (pojava crvenila, otoka i malih mjehurića na koži), respiratorna insuficijencija (slabost organa za disanje), kostobolja, epilepsija, dismenoreja (bolna menstruacija), disurija (otežano mokrenje).

Veliki i mesnati listovi se koriste u svežem stanju kao oblog kod luksacija (uganuća), edema (otoka), opekotina, malignih ulceracija (zloćudnog defekta kože i sluzokože), povreda, čireva.

Način upotrebe: 1 ravna kašičica korenja se ostavi da odstoji u vodi 12 sati; ujutro se malo zagrije i procijedi.

Oblog: Sveže i oprane listove izgnječiti drvenim avanom i koristiti u vidu obloga nekoliko puta tokom dana.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi