RABARBARA (Rheum officinale) Fam. Polygonaceae


Popularni nazivi: ravel


Opis: Porijeklom iz Kine, kod nas opstaje kao kultivisana biljka. Živopisna je, zeljasta, visoka do 3 m, sa velikim listovima (1 m), izduženog srcolikog oblika sa 5-7 režnjeva. U zemlji ima osnovu ljevkastog oblika (rizom), debljine 3-6 cm iz kog izrasta mesnato i dugačko korenje prečnika do 5 cm. U prvoj godini vegetacije formira se rozeta od lišća sa glatkom i cilindričnom drškom. Listovi se razvijaju više u širinu nego u dužinu, na svakom režnju ima mnogo zubaca na obodu. Stabla, visoka do 2,5 m, pojavljuju se u drugoj godini života biljke i cilindričnog su oblika, šuplja, razgranata i sa malim listovima na kojima se pored mahune mogu vidjeti i razvijene ohreje. Cvjetovi su mali, grupirani u cvasti u osnovi unutrašnjih listova stabla; imaju cvjetni vijenac koji se sastoji od 6 dijelova i sjemenika od 9 prašnika obojenih u bijelo-zelenkasto. Cvjeta u maju - junu. Plod je ahenija sa 3 opnasta krila smeđe-crvenkaste boje.

Rabarbara se gaji na pjeskovitom zemljištu. Seje se u jesen ili u proljeće, u razmacima od 80 cm.

Upotrebljivi dijelovi: Rizom biljke stare 4 - 8 godina se u pro-leće ili jesen opere pod mlazom hladne vode, oguli se (skine se kora), isječe na male cilindrične ili pljosnate komade i na kraju suši na suncu ili u vještačkim sušarama na 40°C. Dobiveni proizvod bi trebalo da ima žuto-narančastu boju, karakterističan miris, gorak ukus koji steže sluznicu usta i boji pljuvačku u žuto.

Aktivna svojstva: Reoantracenazid sa aglikonima i taninima-reotanoid.

Farmakološko dejstvo: Reotanoidi, kada se unose u malim količinama, djeluju tonično (osvježavajuće), jer podstiču lučenje želudačnih sokova. Reoantracenazidi i aglikoni u umerenim dozama djeluju kao laksativ (sredstvo za prečišćavanje crijeva), a u velikim dozama kao purgativ.

Terapeutske indikacije: Kolitis (upala debelog crijeva), parazitoza crijeva, astenija (iscrpljenost, oslabljenost organizma).

Tonik, doza: 0,05 - 0,10 g dnevno
Laksativ, doza: 0,25 - 0,50 g dnevno
Purgativ, doza: 1 - 3 g dnevno

Može se konzumirati sa kruhom, mlijekom, medom ili vodom.

Staviti 5 g korijena u 250 ml vode i ostaviti 4 sata da macerira dok se voda ne oboji u žuto.

Od peteljki listova se pravi kompot. Mladi listovi i stabljike se mogu koristiti u ishrani u presnom ili kuhanom stanju.

Nije preporučljivo za osobe sa hemoroidima (šuljevima) i cistitisom (upalom mokraćnog mjehura).

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi