PREČICA (Lycopodium clavatum) Fam. Lycopodiaceae


Popularni nazivi: crvotočina, vučja noga, zmijina mahovina, samolja


Opis: Zimzelena biljka, nalik na mahovinu, raste u jelovim i bukovim šumama. Ima puzavičasto stablo koje se uzemljuje razgranatim korenjem. Iz stabljike vertikalno rastu plodonosne grane, visoke 7-10 cm, koje su mekane pod prstima i završavaju se uglavnom sa po dva klasa. Na ovom klasju su smještene spore koje sadrže žuti prah i predstavljaju organe za reprodukciju. Listovi su mali i pravi, ima ih svuda oko stabljike i raspoređeni su u 5-8 redova. Tokom jeseni ne opadaju i imaju na vrhu bjeličasto, dugačko vlakno.

Sakupljanje: Od ove biljke se koristi i sakuplja cijela stabljika sa listovima i spore (prah iz klasja). Sakupljanje se vrši u junu-augustu, prije potpunog dozrijevanja klasja. Posle sakupljanja, klasje se odvaja (suši se zasebno), a ostatak biljke se očisti od korijenja i od pocrnjelih i požutjelih dijelova, suši se na tamnim, dobro provjetrenim mjestima i poreda u tankim slojevima. Biljka se čuva u mraku da ne bi izgubila boju. Sakupljeno klasje se raširi na suncu, na čistoj hartiji i u veoma tankim slojevima.

Poslije sušenja, klasje se protrlja između prstiju, kako bi se sakupio prah, koji se zatim propusti kroz fino sito radi odstranjivanja drugih dijelova biljke. Prah je tamno-žute boje, veoma sitan, bez ukusa, blagog smolastog mirisa. Stavljen u vodu, pliva na površini, jer se teško natapa. Ako se zapali, gori veoma svijetlim plamenom. Prah od prečice se čuva u kesama (od masne hartije ili od pergamenta), koje se uredno slažu u manje džakove od platna ili daščane kutije.

Uslovi za upotrebu: Biljka treba da zadrži zelenu boju i poslije sušenja, i ne bi smjelo da bude dijelova sa izmijenjenom bojom, kao ni korenja i stranih tijela. Prečica je biljka koja sadrži kemijski element - radij.

Terapeutske indikacije: Čaj se koristi protiv kamena u bubregu. kolika (bubrežnih bolnih napada), hepatitisa (upala jetre), ciroze jetre, oboljenja spolnih organa, artritisa (upale zglobova), orhitisa (upale testisa), kroničnog kolitisa (upala debelog crijeva), hemoroida (šuljeva), reumatizma.

U slučaju luksacija (uganuća i iščašenja), bolova pri kretanju ili u mišićima, stavlja se jastuk od prečice.

U slučaju prestanka mokrenja (anurije), stavlja se oblog u obliku džakčića u predjelu mokraćne bešike. Kod hipertenzije (povišenog krvnog pritiska), oblaže se lumbalni dio tijela (oko bubrega i krsta). Protiv bilo koje vrste bola možemo primeniti džakčić sa prečicom, pokrivajući oboljela mjesta. Prah od prečice liječi otvorene rane.

Način upotrebe:

Infuzija: 1/4 litre vruće vode preliti preko 1 ravne kašičice prečice, pokriti i ostaviti da odstoji 30 sekundi, a zatim procijediti.

Pažnja! Ne držati da stoji više od 30 sekundi i nikako ne kuhati, već samo preliti vodu preko biljke.

Za sve vrste spomenutih oboljenja pije sa samo 1 šalica čaja dnevno, osim u slučaju ciroze jetre kada treba piti po dvije šalice na dan.

Jastuče od prečice: Sušenom prečicom (100 g, 200 g ili 300 g zavisno od prečnika oboljele zone) napuniti jastuče i povremeno (uz kratke prekide da se ne bi iritirala koža), stavljati na bolno mjesto dok bolovi ne prestanu. Ovo jastuče je djelotvorno godinu dana.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi