ODOLJEN (Valeriana officinalis) Fam. Valerianaceae


Popularni nazivi: valerijana, macina trava


Opis: Zeljasta živopisna biljka sa dobro razvijenim vertikalnim rizomom oko 2-5 cm dužine, okruženim mnogobrojnim končastim korenjem. Ono je žuto-smeđe boje spolja i belo iznutra. Kada je u svježem stanju nema mirisa, a posle sušenja dobiva veoma jak i neprijatan miris. Stabljika je prava, šupljikava iznutra, ima uzdužne brazde i visoka je 50-100 cm. Listovi su nepravilno raspoređeni, duguljasti i kopljasti, obično potpunih ivica ili na gore nazubljeni. Cvjetovi su roze ili bijeli, obrazuju štitaste cvasti, sa vrhova biljke se osjeća prijatan miris vanile. Plod je u obliku orašice sa perastim dodatkom. Cvjeta u periodu jun-septembar.

Staništa: Ovo je samonikla biljka koja raste po livadama, pored potoka, na vlažnim mjestima, po ravnicama, na brdovitom terenu i u planinskoj zoni, a također se i kultiviše.

Upotrebljivi dijelovi: Korijen.

Sakupljanje: Korijen se vadi u proljeće, u martu-aprilu, ili u jesen, septembru-oktobru. Prilikom sakupljanja treba birati jače, razvijenije biljke, jer njihov korijen ima veću ljekovitu vrijednost. Korijen se isječe na male komade, očisti se dobro od zemlje i ostataka šupljeg stabla, a zatim se dobro opere i osuši. Može se sušiti u slojevima debljine 2-3 cm, na suncu, toplom zraku, ili u sjenci, na suhim i dobro provjetrenim mjestima.

Korijenje koje je sakupljeno sa suhih staništa ima veću vrijednost od onog sa vlažnih terena.

Aktivna svojstva: Etarsko ulje, bornilski valerijan, bornilski formijat, borneol, alkaloidi, valerijan, bornilski buterat, mravlja i octena kiselina, tanin, glikoza, izovalerijanska kiselina.

Farmakološko djelovanje: Antispastik (protiv grčeva), sedativ (umirujuće djelovanje), antiemetik (sprečava povraćanje), vulnerarija (za iscjeljenje rana), lokalni analgetik (protiv bolova, neuralgija), neurotonik (jača nervni sistem), antidijabetik (protiv šećerne bolesti).

Terapeutske indikacije: Anksioznost (uznemirenost), palpitacije (lupanje srca), ekstrasistolna aritmija (nepravilnost u ritmu, preskakanje srca), tahikardija (ubrzano kucanje srca), konvulzije kod djece (dječji fras), histerija (neurotična anksioznost), epilepsija (padavica), astma, neuro-vegetativna distonija (funkcionalni poremećaj neurovegetativnog sistema, praćen ubrzanim ili usporenim pulsom, znojenjem, poremećajem u probavi, glavoboljom, razdražljivošću) u predklimakteričnom periodu, dijabetes melitus (šećerna bolest), lezije (povrede), kontuzije (uboji).

Način upotrebe:

Dekokt: 1 punu kašiku kuhati 2 minuta u 250 ml vruće vode, a zatim skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 10 minuta. Piti 2 šalice dnevno.

Kao sredstvo za iscjeljenje rana i protiv neuralgija, koristi se u obliku kupke za oboljele dijelove tijela. U takvim slučajevima se za kupku upotrebljava dekokt, spravljen na gore opisan način.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi