ORAH (Juglans regia) Fam. Juglandaceae


Popularni nazivi: kraljevsko stablo


Opis: Od ovog drveta se u medicinske svrhe koriste listovi i zelena kora plodova.

Staništa: Plodonosno drvo. Kultivira, se ali raste i divlje.

Listovi se sakupljaju u junu-julu i suše se na sjenovitom mjestu, raspoređeni u tankom sloju. Treba ih čuvati od svjetla da ne bi pocrnili. Kore plodova se sakupljaju kada orasi potpuno sazru i suše se poredani u tankom sloju.

Uslovi za upotrebu: Osušeni listovi treba da sačuvaju svoju boju, da nikako ne pocrne i da budu bez peteljke. Ljuske ne bi smele da imaju mrlje ili da potamne (sakupljaju se prije nego što dobiju kestenjastu boju).

Aktivna svojstva: Tanini, male količine etarskog ulja, gorke supstance, juglandin i oksinaftokinon, juglon, vitamin C, karotin, tirozin, tanin, galni alkohol i elagna kiselina, mineralne supstance.

Farmakološko dejstvo: Depurativ (za prečišćavanje krvi), adstrigens (izaziva stezanje), antileukoreik (protiv bijelog pranja), hipoglikemikant (snižava nivo šećera u krvi), antiekcemik (protiv ekcema), antiinflamator (protiv upala), antiseptik urinarnog trakta (sprečava infekcije mokraćnih putova).

Terapeutske indikacije:

Interno: Akutni enteritis (upala crijeva, crijevni katar), hepatitis (upala jetre), dijabetes melitus (šećerna bolest), dijareja (proljev), renalne infekcije (bubrežne infekcije), ekcemi, furunkuloza (čiravost), tonzilitis (upala krajnika), osteomijelitis (upala kičmene srži), panaricijum (prišt na prstu, kukac).

Kod dijareje se preporučuje 1 kašičica lišća koja se prelije sa 250 ml vrele vode, a zatim odstoji pola minuta, i procijedi se.

Spolja:

Dekokt: 15 g lišća na 200 ml vode; koristi se za ispiranje usne duplje i ždrijela u slučaju stomatitisa (zapaljenje sluzokože usne duplje).

Mast za rane: 15 g usitnjenog lišća se macerira (odstoji) u 100 ml suncokretovog ulja na sobnoj temperaturi. Posle 7 dana se sud u kojem se nalazi ova mješavina, stavi u drugu, veću posudu u kojoj se već kuha voda, i ostavi se da tako odstoji naredna 3 sata. Nakon ovoga se tečnost (ulje) procijedi kroz gazu od platna, doda se 15 g pčelinjeg voska i ponovo zagrijava na isti način kao i prvi put (u drugom, većem sudu sa vodom) 30 minuta. Skloniti sa vatre i miješati dok se ne ohladi.

U vidu obloga se koriste listovi kod osoba koje imaju mastan ten.

Protiv svraba (čak i šuge) i peruti korisno je ispiranje dekoktom od svježih listova.

Kao rastvor za ispiranje usne duplje, koristi se u slučaju stomatitisa, gingivitisa (zapaljenja desni), infekcija grla i grkljana.

Kada se koncentrovaniji dekokt od listova doda u vodu za kupanje, djeluje blagotvorno u liječenju promrzlina.

Protiv opadanja kose preporučuje se dekokt od orahovog lišća, koji treba što češće utrljavati u kožu kosmatog dijela glave.

Način upotrebe:

Infuzija: 250 ml vrele vode preliti preko 1 pune kašičice sitno isjeckanog lišća i ostaviti da odstoji pola minuta.

Dodatak za kupku: 100 g lišća za kupku, a za ispiranje 1 puna kašičica isitnjenog lišća na 1 šalicu ključale vode.

Ako želimo da dobijemo koncentrovaniji dekokt, koristi se dupla količina.

Tonik od zelenih oraha: Oko 20 nesazrelih oraha isjeći na četvrtine i staviti u flašu sa širokim grlićem. Zatim dodati 1 litru votke jačine 40% tako da prekrije orahe. Dobro začepljenu flašu treba držati na suncu 2-4 sedmice, ili pored peći. Tečnost se procijedi i sipa u bocu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi