Ljekovita svojstva biljke - Kičica


Kao sredstvo za snižavanje tjelesne temperature u narodnoj je medicini dosta poznata.


U slučaju ljekovite biljke Kičica, ubiremo cvatuću zelen i brzo je sušimo. Osušena droga miriše blago aromatično i ima gorak, prodoran okus. U kvalitetnoj drogi nalazi se vrlo malo dijelova stabljike.

Poprilično rasprostranjeno raste na livadama, šumskim proplancima i u grmlju, osobito u sredozemnom području, od nizine do gorskog pojasa. Ovisno o visinskom položaju, cvate od srpnja do rujna.

Vrste slične kičici: U nas rastu i druge slične vrste. Ako ih i zamijenimo, nema opasnosti, jer sve imaju jednake aktivne tvari.

Upotreba kičice u liječenju: Kičica potiče izlučivanje probavnih sokova, solne kiseline, kao i probavnih enzima. Zato je upotrebljavamo kod slabog apetita i želučanih tegoba koje su posljedica pomanjkanja želučanog soka.

U narodnoj medicini često se upotrebljava kod povišene tjelesne temperature, slabokrvnost, bljedila i jetrenih tegoba, kod bolesti metabolizma (osobito masti), kožnih osipa, opće slabosti i iscrpljenosti. Droga je pomoćno sredstvo kod liječenja poremećaja krvnog tlaka, slabokrvnosti i problema sa živcima. Nakon kemoterapija i radioterapija preporučuje se uzimanje čaja. Do poboljšanja apetita dolazi kod redovitog uzimanja droge ako je neuzimanje hrane psihički uvjetovano, osobito u mladih djevojaka. Izvana se čaj koristi i kod rana koje presporo zacjeljuju.

Čaj od kičice: Od jedne do dviju čajnih žličica narezane droge spravljamo oparak koji treba odstajati 5 minuta. Možemo ga spraviti i tako da jednu žlicu droge 6-8 sati držimo u hladnoj vodi, a potom grijemo do temperature za piće. Pijemo po jednu šalicu čaja, najmanje pola sata prije jela.

Moguća neželjena djelovanja ove biljke nisu zabilježena. Bolesnici kojima je sirištara prejaka bolje podnose ovu drogu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi