Ljekoviti Kim


Danas kim uglavnom koristimo samo kao začin. Tek koncem srednjeg vijeka naš je kim postao važnijim lijekom za želučane, crijevne i žučne tegobe. U narodnoj medicini njegov se čaj koristio kod porođaja i za poboljšavanje dojenja.


Plodove kima beremo prije nego što postanu posve zreli. Tada je količina hlapiva ulja najveća. Odrežemo cijele štitce, sušimo ih u sjeni, a tek potom skidamo plodove koji se raspadaju na dva manja dijela. Ako ih zagrizemo, imaju snažno aromatičan, gotovo ljut okus i ugodan miris. Odličnu drogu dobivamo od kima koji raste na planinskim pašnjacima. Osim plodova imamo i eterično ulje od kima, svijetle je boje i ima karakterističan miris na tu biljku. Dobiva se vodenom destilacijom iz nezrelih plodova.

Kim raste u cijeloj regiji, na livadama i pašnjacima, od nizine do planinskog pojasa. Raspoznajemo ga po karakterističnom mirisu koji imaju već i nedozreli plodovi. Malo pomalo nestaje s naših livada jer se zbog sve ranije košnje više ne može sam zasijati. Kao dvogodišnja biljka, u prvoj godini potjera lisnu rozetu. Tek u drugoj godini cvate i sazrijeva u srpnju ili početkom kolovoza. U mnogim zemljama srednje Europe postao je prava rijetkost.

Upotreba kima u liječenju: Kim i njegovo hlapivo ulje potiču rad želuca i žučnoga mjehura. Na crijeva djeluju umirujuće, ublažavaju grčeve i tjeraju vjetrove. Ulje snažno utječe na crijevne bakterije: prije svega sprječava razvoj bakterija koje uzrokuju nepravilno rastvaranje hranjivih tvari i nastanak različitih otrova u crijevima. Kim se koristi kod osjetljivog želuca, grčeva, napuhnutosti s jakim vjetrovima, kod crijevnih smetnji, osobito u dojenčadi i djece kad se žale na trbobolju i kad ih muče grčevi. U narodnoj medicini kim je omiljen kod rodilja jer ublažava bol od grčeva. Za vrijeme laktacije povećava se količina mlijeka.

Priprema čaja od kima: Za spravljanje oparka koristimo jednu čajnu žličicu zdrobljenih plodova (za djecu pola žličice). Možemo ga spraviti i s mlijekom, jer se eterično ulje dobro otapa u masnoći mlijeka a iskorištenje aktivnih tvari u tom je slučaju veće. Čaj pijemo polagano, u gutljajima.

Moguća neželjena djelovanja ove biljke: Nisu zabilježena. Zbog povoljnog utjecaja na probavu, kim je sastojak nekih biljnih likera.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi