Ljekovita biljka Rusomača


Ova biljka se u srednjem vijeku iznimno cijenila pri liječenju najrazličitijih krvarenja, no njezina je primjena kasnije utonula u zaborav. Ponovno se počela koristiti u Prvom svjetskom ratu, kao hemostatik za sprječavanje krvarenja u porodništvu. U posljednje su vrijeme provedena mnogobrojna istraživanja povezana s djelovanjem rusomače, a mišljenja o njezinu učinku još su uvijek podijeljena.


Rusomača je još i danas, s drugim prikladno izabranim drogama, svakako dobar dodatak lijekovima kod različitih krvarenja. Od biljke ubiremo cvatuću zelen i brzo je sušimo. Sušenjem gubi dio ljekovitosti, pa je često koristimo svježu, jer je možemo ubirati od travnja do studenoga.

Rusomača je rasprostranjena, najčešće kao korov, po njivama, vrtovima, uz ceste i na ledinama.

Djelovanje rusomače: Aktivne tvari droge suzuju krvne žile i ojačavaju njihove stjenke. Tako rusomača zaustavlja krvarenja želuca, crijeva, bubrega, pluća, maternice, nosa i rana. Tiramin uzrokuje ritmično grčenje maternice i potiče trudove. Utječe i na glatku crijevnu muskulaturu. Povećava tonus crijeva i tako potiče peristaltiku te poboljšava rad crijeva. Potvrđeno je i djelovanje rusomače kod smetnji krvotoka. Regulira visoki i niski krvni tlak.

Priprema i konzumiranje čaja od rusomače: Od dviju čajnih žličica suhe droge ili pola količine svježe biljke spravljamo oparak i u manjim gutljajima pijemo dvije šalice nezaslađena čaja.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi