Ljekovita biljka - Pješčano smilje


Pješčano smilje ima vrlo snažan, karakterističan miris koji nas zajedno s drugim sredozemnim biljkama prati posvuda na moru. Takav zrak prožet biljnim eteričnim uljima bolesnicima s astmom, bronhitisom i drugim plućnim bolestima omogućuje slobodnije disanje.


Cvatove ili cvatuće mladice ubiremo prije nego što se posve rascvjetaju. Sušimo ih brzo, kako bi očuvali lijepu žutu boju. Čuvamo ih u zatvorenim posudama. Imaju snažan aromatičan miris koji podsjeća na curry i gorak, aromatičan okus.

Biljka raste na suhim livadama i pjeskovitim mjestima. Biljka nije zastupljena u biljnom pokrovu Hrvatske. U nekim se zemljama koristi i za aromatiziranje hrane, pa se uzgaja u vrtovima. Pomalo je osjetljiv na mraz, pa ga sadimo na zaštićenim mjestima.

Srodne su joj vrste: Ponegdje se primorsko smilje Helicbrysum italicum (Roth. G. Don.) koristi poput pješčanog. Raste u primorju, na suhim krškim zapuštenim tlima i na kamenjarskim pašnjacima. Njegovi osušeni cvjetovi djeluju slično kao pješčano smilje.

Djelovanje pješčanog smilja i upotreba u medicini: Djeluje kod upale žučnog mjehura i žučnih putova. Tako djeluje i na sve ostale žlijezde probavnoga sustava, osobito na gušteraču. U drogi su pronađeni sastojci koji djeluju antibiotički. U nekim mediteranskim zemljama često se upotrebljava u narodnoj medicini kod kožnih tegoba, smetnja u vezi s vegetativnim živčevljem, hunjavice i astme, a nerijetko i kao diuretik za izlučivanje tekućine te kao adstringens kod probavnih smetnji. Kod nas je droga manje poznata, ali bi je valjalo češće koristiti. Zbog lijepih žutih cvjetova droga se kao ukras dodaje mnogim čajnim mješavinama.

Čaj: Dvije čajne žličice droge prelijemo vrućom vodom. Čaj treba odstajati 10 minuta. Na dan pijemo po tri šalice. Za bolju probavu pijemo ga pola sata prije jela. Prikladan je za inhalacije kod astme, grčevitog kašlja, peludne groznice i hripavca.

Moguća neželjena djelovanja biljke nisu zabilježena.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi