Gola kilavica ili priputac


Malo je onih boji poznaju tu neuglednu biljku što se u starim knjigama o ljekovitom bilju stalno spominje. Njezine aktivne tvari do danas su dobro istražene. Zajedno s drugim ljekovitim biljkama odlično je sredstvo za dezinfekciju mokraćnih organa.


Zelene dijelove beremo u doba cvatnje (od srpnja do rujna). Sušimo ih brzo, jer sadrže osjetljive glikozidne aktivne tvari. Drogu svake godine moramo obnoviti, jer brzo gubi ljekovitu snagu. Ima ugodan miris na kumarin i trpak slankast okus. Čuvamo je u tamnim, dobro zatvorenim staklenim posudama.

Raste u pjeskovitim krajevima, na pjeskovitim ili šljunčanim nasipima i uz putove u cijeloj Hrvatskoj. Često tvori guste tepihe.

Srodne su joj vrste: U ljekovite svrhe možemo upotrijebiti i dlakavu kilavicu (Herniaria bhsuta L.)
Djelovanje biljke i upotreba u medicini: Vrlo je dobar diuretik. Smiruje grčeve i osobito povoljno djeluje na mjehur. Kod bolesti bubrega i mjehura preporučujemo je zajedno s drugim drogama koje djeluju na mokraćne organe. Njezina uporaba u narodnoj medicini danas je gotovo nepoznata.

Čaj od gole kilavice: Dvije čajne žličice droge spravljamo kao oparak. Pijemo po jednu do dvije šalice na dan, u manjim gutljajima.

Moguća neželjena djelovanja biljke: Kod preporučenih količina nema nikakvih neželjenih učinaka. Prevelike količine zbog alkaloida djeluju na središnje živčevlje i uzrokuju vrtoglavicu te obamrlost. Ta droga nije prikladna za bolesnike s jetrenim i žučnim bolestima.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi